Objavljeno

Do kraja godine odvajanje otpada u kućanstvima

U kabinetu nove ministrice okoliša Mirele Holy ubrzano priprema model naplate odvoza smeća prema volumenu, koji je na snazi i u primjerice Njemačkoj. To će omogućiti da se velik dio kućnog otpada razvrsta i da za odvoz ostane tek – neiskoristivi.

Kućanstva će dobiti odvojene posude u koje će se odlagati biootpad i iskoristivi poput papira, pet ambalaže i sl., te vreće na zatvaranje s čipom za neiskoristivi otpad koji će jedini ići na deponij. Pokaže li se da je vreća za otpad koji ide na smetište prevelika, dobit će se manja, a time i – niži račun za smeće. A sve to najkasnije od početka iduće godine, piše Večernji

Što se sve sprema napraviti kao ministrica, Mirela Holy otkrila je i u intervjuu za Queer.hr:

“Prvo moram ustrojiti Ministarstvo kako bismo uopće mogli početi normalno funkcionirati.

Slijedi formiranje Foruma za zaštitu okoliša i prirode kojim planiramo podići kvalitetu donošenja odluka i zakona iz područja zaštite okoliša i prirode; izrada i donošenje novog Zakona o otpadu te podzakonskih akata iz tog područja; izmjena Zakona o zaštiti okoliša u cilju transparentnih procedura vezanih uz studije utjecaja na okoliš te prilagodbe iznimno složenoj IPPC direktivi; izrada i donošenje novog, logičnijeg i jednostavnijeg Zakona o zaštiti prirode; razrada mjera, programa i projekata usmjerenih prema ‘zelenom’ razvoju Hrvatske…”


Povezano