Objavljeno

Dizajn vizualnih komunikacija – muška ili ženska profesija?

U srijedu, 5. lipnja u 18:00 sati na Studiju dizajna u Zagrebu Valerija Barada održat će predavanje pod naslovom Dizajn vizualnih komunikacija – muška ili ženska profesija?

Dizajn općenito i dizajn vizualnih komunikacija već neko vrijeme bude zanimanje u istraživanjima ekonomskog i razvojnog doprinosa kreativnih industrija. No, u sociološkim je proučavanjima interes specifičniji, jer se tematiziraju socijalni odnosi i razlike u društvenoj moći dizajnerske djelatnosti u konkretnim društvima.

U ovom se izlaganju stoga polazi od sociološkog poimanja profesije u kojemu se problematizira nastanak, organizacija i društveni utjecaj dizajna vizualnih komunikacija u Hrvatskoj od 1990-te naovamo.

Temeljem intervjua s dizajnerima/cama u šest hrvatskih gradova provedenih tijekom 2010. i 2011. godine te niza dodatnih empirijskih pokazatelja, potvrđuje se razlika u položaju između dizajnera i dizajnerica kako unutar same profesije, tako i u širem društvenom kontekstu. 

Dr. sc. Valerija Barada je viša asistentica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Bavi se istraživanjem socijalnog položaja žena te promjenama rada i profesijâ. Specifičan fokus njenog rada jest žensko iskustvo rada u području dizajna vizualnih komunikacija u Hrvatskoj. Voditeljica je Hrvatskog sociološkog društva u Zadru, a članica Europskog sociološkog udruženja i Međunarodnog sociološkog udruženja.

U domaćim je sociološkim časopisima samostalno objavila više tekstova, a i suautorica je nekoliko istraživačkih studija i priručnika. Sa ženskim nevladinim udrugama kontinuirano surađuje na istraživačkim projektima i programima obrazovanja za rodnu jednakost.

Za više informacija posjetite Facebook event.


Povezano