Objavljeno

Diskriminatoran ljekarnički protokol i mogućnost priziva savjesti pri izdavanju tablete ellaOne

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hitni kontraceptiv koji je prošli tjedan pušten u bezreceptnu prodaju u Hrvatskoj, bit će uskraćen ženama koje pri kupovini ne žele ispuniti formular s intimnim pitanjima, te maloljetnicama bez pratnje roditelja. Također, iako lijek nije abortivan, ljekarnici/e imaju i pravo priziva savjesti.

Svi ljekarnici/e dužni/e su pridržavati se protokola Hrvatske ljekarničke komore, koji po naputku ministra Siniše Varge nalaže da magistar/ra farmacije prije prodaje mora izdvojiti klijenticu iz prostora ljekarne te ju odvesti u zasebnu prostoriju gdje će ispuniti formular o svom spolnom životu, snošajima bez zaštite, mjesečnom ciklusu i ranijem korištenju kontracepcije.

Tek nakon odgovora na sva pitanja, ljekarnik/ca odlučuje treba li klijentici propisati hitni kontraceptiv.U slučaju izdavanja pilule, bit će obaviješten čak i liječnik/ca obiteljske medicine. Međutim, ukoliko se radi o maloljetnici bez roditeljske pratnje, njezin se zahtjev neće ni razmatrati.

EllaOne u prodaji je u većini europskih država, ali prema dostupnim podacima Hrvatska je jedina u kojoj je pilula dobno ograničena. Također, pilule za dan poslije u praksi se kupuju s police, kao prezervativi, bez intervencije liječnika/ce ili ljekarnika/ce.

Direktivu EU kojom ellaOne stupa u bezreceptnu prodaju odobrilo je Ministarstvo zdravstva, a posebni protokol pri nabavi pilule uveden je tek naknadno na inicijativu Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Na pitanja Jutarnjeg lista jesu li te odredbe utemeljene u hrvatskim propisima i uredbi Europske komisije, Ministarstvo nije odgovorilo.

„Nedostupnost kontraceptivnih sredstava je zadiranje u reproduktivna prava žena“, izjavila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. „U ovom slučaju ograničava se slobodu pristupa ovom medicinskom proizvodu zajamčenu uredbama i izravno diskriminira žene fertilne dobi.“

Da se radi o potpunom nerazumijevanju potreba spolno aktivnih žena svjedoči i citat Mate Portolana, predsjednika Hrvatske ljekarničke komore: „Ne znam što je sporno. Ljekarnik može odbiti prodati i prezervativ zbog priziva savjesti.“

Koje su alternative? Strah od neželjene trudnoće neugodno je iskustvo, a u slučaju nedostupnosti pilule za dan poslije, korisno je znati da postoji Princetonova web-stranica s popisom kontracepcijskih pilula koje se mogu koristiti kao hitni kontraceptivi po državama, te količina koju treba uzeti.

U slučaju da ste mlađi od 25 godina i živite u Zagrebu, u mogućnosti ste kupiti hitnu kontracepciju i u Centru za reproduktivno zdravlje u Klaićevoj, bez recepta i bez pitanja, potpuno anonimno. [D.K.]


Povezano