Objavljeno

Diljem Hrvatske održani prosvjedi u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja

Foto: Nikola Sarnavka

Nekoliko tisuća građana i građanki okupilo se jutros na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava na prosvjedu “Pravda za djevojčice” organiziranom u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu, a s kojeg je poručeno da je nekažnjavanje zločina – zločin.

Povod za prosvjed bio je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Osim u Zagrebu, građani i građanke su prosvjedovali u Zadru, Šibeniku, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Čazmi, Dugom Selu, Osijeku, Puli, Korčuli, Labinu, Splitu i Rijeci.

Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe. Zahtijevamo sustav koji poštuje žrtve nasilja, a kažnjava nasilnike”, poručile su organizatorice prosvjeda u Zagrebu.

Foto: Nikola Sarnavka

Organizatorice prosvjeda, Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna, od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje nadležnih institucija u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja.

Petstotinjak okupljenih na mirnom prosvjedu ispred splitskog Županijskog suda brojnim je porukama podrške, transparentima te kratkim govorom poručilo 15-godišnjoj djevojčici, ali i svim drugim žrtvama nasilja da nisu same.

Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom poslali smo poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih djela mora mijenjati, a kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti pri tome je upravo na pravosuđu. Ženama koje su doživjele silovanje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji drugi oblik seksualnog ili drugog oblika nasilja jasno poručujemo da nisu same i nisu krive”, kazala je Karmela Šegvić iz Udruge Domine.

Foto: Nikola Sarnavka

Povezano