Objavljeno

Deset muškaraca osuđeno zbog napada na Malalu Yousafzai

Pakistanski sud osudio je 10 muškaraca povezanih s tamošnjim talibanima, na doživotni zatvor zbog pokušaja ubojstva Malale Yousafzai, 2012. godine, kada je pogođena s tri hitca u autobusu na povratku iz škole.

Taj čin bio je dio talibanske kampanje zastrašivanja djevojaka s namjerom sprječavanja njihova obrazovanja.

Svakome od njih pojedinačno, dodijeljena je kazna od 25 godina zatvora, što je doživotna kazna u Pakistanu, koja bi se mogla i povećati ako se pojave dodatne optužbe na njihov račun. Nijedan muškarac nije bio dio tima koji je upucao aktivistkinju za pravo na obrazovanje, no prema riječima sigurnosnog dužnosnika, bili su dio šire grupe uključene u planiranje i izvršenje napada.

Uhićeni su u rujnu prošle godine, a potom i optuženi da su dio grupe pod vodstvom pakistanskog talibanskog vođe Mullah Fazlullaha, kojoj je cilj likvidacija visoko profiliranih ljudi, uključujući i Malale Yousafzai.

Malala je militante razbjesnila svojim zagovaranjem prava na obrazovanje djevojčica i neustrašivom javnom kritikom kojom je razotkrila loše uvjete života pod njihovom vladavinom u Swatu, svom rodnom gradu, još 2009. godine kada je s 12 godina anonimno počela pisati blog za web stranicu BBC Urdu.

Postoji mogućnost da se Ataullah Khan, čovjek za kojeg se sumnja da je mladoj aktivistkinji ispalio metak u glavu, skriva u Afganistanu.

Malala, 17-godišnjakinja koja sada živi u Engleskoj sa svojom obitelji, najmlađa je dobitnica Nobelove nagrade za mir. [M.B.] Jezebel/TheGuardian


Povezano