Objavljeno

Datumi prideova: Split, Zagreb, Ljubljana

Mjesec lipanj 2012. godine, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji, u znaku je duginih boja. Naime, tri subote za redom, počevši od 2. lipnja, u Ljubljani, Splitu i Zagrebu održat će se povorke ponosa.

12. Ljubljana Pride ‘Naprijed u srednji vijek’, 2. lipnja

Ljubljanski Pride u znaku je nesretnog raspleta priče oko referenduma o obiteljskom zakonu. Na službenim stranicama Parade ponosa možete pročitati i cjelokupni program, a gošća festivala je udruga LORI s predstavom ‘U cipelama moga roda’.

2. Split Pride: ‘Jednake/-i pred zakonom!’, 9. lipnja

Ovogodišnja tema bit će jednaka prošlogodišnjoj jer se, kako su obrazložili organizatori, po tom pitanju još ništa nije promijenilo. Također, za sudionike će biti organiziran prijevoz iz Zagreba. Do sada su, s političkog vrha, svoju podršku i dolazak na splitski Pride najavili ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar unutarnjih Ranko Ostojić.

Ministar branitelja, Predrag Matić Fred, pokrenuo je inicijativu da splitski branitelji osiguravaju sudionike Pridea od mogućeg kamenovanja, no ona nije naišla na odobravanje. Branitelji su osudili svako fizičko nasilje te podržavaju ‘pravo na različito mišljenje i seksualno opredjeljenje’, no njihovi svjetonazori ne podržavaju homoseksualnost te smatraju kako je posao policije da zaštiti splitski Pride. 

11. Zagreb Pride, 16. lipnja

O zagrebačkoj povorci ponosa poznat je samo datum, no uskoro će biti i tema. Na facebook stranici možete pratiti sve novosti vezane uz jedanaesti Zagreb Pride. Queer.hr… [A.L.]


Povezano