Objavljeno

Članovi urugvajskog parlamenta pokušavaju potkopati rodne kvote pred nadolazeće izbore

Na nedjeljnim općim izborima u Urugvaju, prvi će se i jedini put primijeniti zakon o rodnoj kvoti koji od stranaka na izbornim listama zahtijeva minimalno 33% kandidatkinja, no neke stranke pokušavaju izbjeći svoju zakonsku obvezu.

Rodna kvota izglasana je još 2009. godine, ali provođenje zakona usporavala je opozicija. Na kraju je postignut kompromis. Naime, dogovoreno je da će se kvote primijenjivati na unutarstranačkim izborima, dok će se na parlamentarnim izborima primjeniti samo eksperimentalno ove godine, kao i na lokalnim izborima sljedeće godine.

Prema novoj kvoti, kandidati oba spola moraju biti predstavljeni na svaka tri mjesta na listi, a ako lista nudi samo dva kandidata/kinje, jedan mora biti žena. Zakon na ovaj način pokušava spriječiti stranke da na listama najprije navedu sve svoje muške kandidate, a na dnu sve ženske.

Međutim, iako javnost u provedenim anketama pokazuje veliku podršku većoj zastupljenosti žena u parlamentu za što se izjasnilo čak 60% Urugvajaca, a uvođenje kvota podupire njih 49%, političke stranke pronalaze načine zaobilaženja zakona o kvoti i postavljanja svojih kandidatkinja u nepovoljniju poziciju. Tako samo dvije od stotinu izbornih lista predvode žene, a premda izborni sud može odbiti liste koje nisu sukladne kvoti, nikakve kazne za to nisu predviđene.

Nije na odmet napomenuti da žene čine 52% populacije od ukupno 3.3 milijuna Urugvajaca, a da zastupnice čine samo 11.6% u oba doma parlamenta. Također žene čine 64% studentske populacije, a na postdiplomskim studijima čak 62% čine studentice. Prema podacima o sudjelovanju žena u radnoj snazi, Urugvaj je među pet najviših u Južnoj Americi, a mnogo je žena uključeno i u politički aktivizam.

Što usporava društvene promjene u zemlji u kojoj su legalizirani istospolni brakovi i abortus, teško je reći. U kampanji koja je organizirana nedavno, razne ženske udruge i političarke progovorile su o važnosti jednakih mogućnosti za oba roda.

Prošli mjesec, u sklopu kampanje, 5,500 Urugvajaca je potpisalo peticiju kojom se poziva na ravnopravnost spolova. Peticija je, u prisutnosti Emme Watson, UN-ove ambasadorice dobre volje, uručena stranačkim čelnicima države. [A.G.] TheGuardian


Povezano