Objavljeno

Članice UN-a potpisale deklaraciju o proglašenju silovanja ratnim zločinom

Ministri 113 država na Glavnoj skupštini UN-a potpisali su deklaraciju kojom se obvezuju na novu akciju za eliminiranje seksualnog nasilja u sukobima.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da deklaracija zabranjuje da se u okviru mirovnih sporazuma amnestira seksualno nasilje i omogućuje da se osumnjičeni za takvo nasilje uhite bilo gdje u svijetu. Dokument traži usvajanje novog Međunarodnog protokola 2014. koji bi osigurao da prikupljeni dokazi o seksualnom nasilju budu upotrebljivi pred sudovima.

Ministar Hague vodio je u utorak sastanak na marginama Glavne skupštine UN-a i deklaraciju je nazvao “prekretnicom u borbi protiv nekažnjavanja počinitelja tog užasnog ratnog zločina.”

Rekao je da će Velika Britanija nastaviti ohrabrivati svih 80 članica UN-a koje to nisu učinile da potpišu deklaraciju, a iduće godine u Velikoj Britaniji održat će se velika svjetska konferencija o seksualnom nasilju u sukobima.

Hague je inicijativu protiv seksualnog nasilja u ratu u ime britanske vlade pokrenuo u svibnju 2012. inspiriran strašnim pričama o silovanju u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nakon kojih mnoge žrtve sreću svoje silovatelje na ulici, slobodne, a ni samima im ne priznaju status ratnih žrtava iako moraju živjeti sa strašnom traumom.

Tvrdi da je zgrožen malim brojem presuda za silovanja, naročito u ratovima na Balkanu, gdje je, prema podacima koje navode, samo 30 muškaraca izvedeno pred sud, a registrirano je više od 50.000 silovanja.

Ministar William Hague kaže da je nedopustivo da se problem seksualnog nasilja obično prepušta ministrima razvoja ili ministarstvima koja u nadležnosti imaju rodnu ravnopravnost, želi ga dići na najvišu političku razinu problema, uz bok genocidu i terorizmu.

Veliki odaziv Inicijativi na Glavnoj skupštini UN-a približio je Britance cilju, da nametnu strogi međunarodni protokol prikupljanja dokaza i dokumentiranja, proglašenja seksualnog nasilja “teškim kršenjem” Ženevske konvencije što bi omogućilo uhićenje počinitelja u svim državama svijeta i procesuiranje na svim sudovima.

Organizacija Care International upozorila je i na veliku manjkavost inicijative, te da ne naglašava jedan ključni moment, a to je da tisuće silovanih žena nemaju pristup liječnicima i bolnicama, ne mogu dobiti ni prvu pomoć, a kamoli medicinsku dokumentaciju, toliko važnu za dokazivanje silovanja na sudu. Svejedno, podrška koju je Hague dobio na UN-u vrlo je važna za budućnost inicijative.

Također, promjene se događaju i u Hrvatskoj, te će žrtve silovanja iz Domovinskog rata uskoro moći dobiti status civilne žrtve rata iako dokumentaciju o tom zločinu nisu dostavile tri mjeseca nakon počinjenog zločina, najavila je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ najavljujući novelu Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata u kojem neće biti vremenskog ograničenja za prijavu zločina.

Načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić najavio je, pak, posebnu bazu podataka sa žrtvama silovanja iz Domovinskog Rata, jer se dosad taj zločin vodio u kategoriji ‘ratni zločini’ bez specifikacija. [S.S.] Jutarnji list…


Povezano