Objavljeno

Četiri znanstvenice nagrađene stipendijama L’Oreal-UNESCO

Foto: L'Oréal-UNESCO Za žene u znanosti (Facebook)

L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture stipendije Nacionalnog programa “Za žene u znanosti” za 2018. godinu dodijelilo je Andrei Bistrović s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu za istraživanja na području medicinske kemije, Antoneli Blažeković s Medicinskog fakulteta u Zagrebu za istraživanje funkcioniranja proteina kod Parkinsonove bolesti, Mariji Brbić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu za rad na području molekularne biologije, biomedicine ili neuroznanosti, te Martini Požar s Prirodoslovnog fakulteta u Splitu za rad iz područja fizike.

Nagrade znanstvenicama uručili su i čestitali im izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Vesna Bedeković, izaslanice predsjednika Vlade ministrice Blaženka Divjak i Nina Obuljen Koržinek, te predsjednik Izbornog povjerenstva programa “Za žene u znanosti“ akademik Zvonko Kusić.

Generalna direktorica L’Oreala Adria Brigitte Streller izrazila je povjerenje tvrtke prema ženama u znanosti te rekla da je stipendiju do sada dobilo više od tri tisuće žena u 117 zemalja. Među njima su 102 dobitnice nagrade L’Oreal-UNESCO, od kojih su tri laureatkinje Nobelove nagrade.

Stipendija iznosi 5000€ u kunskoj protuvrijednosti, a do sada ju je dobilo ukupno 46 mladih znanstvenica u Hrvatskoj. / Dnevnik.hr


Povezano