Objavljeno

Četiri hrvatske znanstvenice nagrađene stipendijom L’Oréal-UNESCO Za žene u znanosti

Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture već četrnaestu godinu zaredom potiče izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica u razvoju znanosti. 

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa u svijetu, do izražaja je još jednom došla važnost neprestanog ulaganja u znanost i izvrsnost. Svijet više nego ikada treba inovativnost i znanstvena rješenja, a jedan od programa koji ih podupire jest i Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“.

Ove je godine Izborno povjerenstvo odabralo četiri talentirane znanstvenice iz područja prirodnih znanosti: Lidiju Kanižaj (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Antoniu Ressler (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Anamariju Šestak (Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera  u Osijeku) te Natašu Vučemilović-Alagić (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu).

Veliko priznanje za uspješne mlade znanstvenice – Svijet treba znanost, a znanost treba žene – Svijet više nego ikad…

Objavljuje L'Oréal-UNESCO Za žene u znanostiUtorak, 5. svibnja 2020.

Ovogodišnje stipendistice nagrađene su za svoj doprinos u stvaranju društva znanja jednokratnom pojedinačnom stipendijom od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

„Znanje i znanost su podloga za razvoj novih tehnologija ili usavršavanje postojećih i bez njih nema napretka ni povećanja kvalitete života ljudi. Važno je poticati rad znanstvenika diljem svijeta jer razni znanstvenici različito razmišljaju te donose nove ideje koje mogu omogućiti pronalazak najboljeg rješenja za neku situaciju. Kontinuirano ulaganje u znanost može nas bolje pripremiti na situacije poput epidemije koronavirusa te nam pomoći da preveniramo i brže reagiramo na krizne situacije, bez obzira o kojem području se radilo“, kazala je stipendistica Lidija Kanižaj s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Prema izvješću UNESCO-va Zavoda za statistiku za 2019. godinu, udio žena među istraživačima na globalnoj razini iznosi svega 29,3 posto, dok je prema podacima objavljenim u statističkom izvješću Europske komisije She Figures 2018. u Europskoj uniji samo jedna trećina žena istraživačica.

Stipendija Nacionalnog programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“ predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad, ali ponajviše je poticaj za ustrajnost uradu u znanosti. To je izazovan posao koji zahtjeva vrijeme i strpljenje uz zadržavanje entuzijazma unatoč mnogim neuspjelim laboratorijskim eksperimentima. Ova nagrada poručuje da se predani rad i želja za napretkom prepoznaju i nagrađuju te sam sigurna da je pravi poticaj za mnoge znanstvenice u Hrvatskoj“, istaknula je stipendistica Antonia Ressler s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.


Povezano