Objavljeno

Centar za ženske studije otvoren u okviru Filozofskog fakulteta u Rijeci

Jučer je u Akvariju, prostoru  Studentskoga centra u Kampusu u Rijeci, održano  predstavljanje prvog hrvatskog prijevoda knjige Drugi spol francuske filozofkinje i književnice Simone de Beauvoir, a razgovorom o knjizi obilježeno je i osnivanje Centra za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, prvog centra takve vrste u sklopu akademskog sustava Republike Hrvatske što je najavljeno tribinom Feminizam i akademija, održanom krajem listopada.  

Sudionice tribine tada su se jednoglasno složile kako Centar očekuje i zadaća da spriječi diskurs koji počevši od pedagogije pa do drugih znanosti (referirajući se na prirodne i tehničke) marginalizira žene i „sve što nije u okviru društvenih normalnosti”.

Uz  voditeljicu Centra za ženske studije Brigitu  Miloš i izvršnu direktoricu  Centra za napredne studije jugoistočne Europe pri riječkom Sveučilištu Sanju Bojanić, u razgovoru je sudjelovala prevoditeljica  knjige  Mirna Šimat, a kao posebna gošća i glumica Mira Furlan koja  je pročitala nekoliko  odabranih ulomaka i  s brojnom publikom iz studentskih redova podijelila  svoja   iskustva, razmišljanja i zapažanja na temu feminizma i borbe za ljudska prava općenito. 

Prvo izdanje knjige koja se smatra stupom feminizma pojavilo se 1949. godine i izazvalo mnoge prijepore, posebice zbog pogleda autorice  na majčinstvo, budući da je i u tome zagovarala pravo na slobodu izbora, smatrajući da  nije svaka žena dobra majka niti predodređena za tu ulogu.

Govoreći o  svom pogledu na feminizam Mira Furlan  je kazala kako jedinom pravom smatra klasnu borbu i borbu za  ljudska prava, jer  borba  za prava žena  i različitih manjinskih skupina  samo pospješuje njihovu getoizaciju. Između ostalog, iskazala je zaprepaštenje  konzervativizmom mladih, u što  se  uvjerila radeći sa studentima iz cijelog svijeta u Americi.

“Moje cijelo odrastanje bilo je u pobuni i zato me rastužuje da su  današnja djeca tako poslušna i pomirena. To su ljudi  koji   se  u raspravi  o Antigoni  identificiraju s Kreontom.  Na  njega nemaju  zamjerki, dok Antigonu uopće ne shvaćaju”, kazala je. NoviList


Povezano