Objavljeno

Britansko Sveučilište dodijeljuje počasni doktorat PJ Harvey

Na ceremoniji dodjele diploma diplomantima Goldsmithsa, Sveučilišta u Londonu, koja će se održati početkom rujna, glazbenica Polly Jean Harvey postat će vlasnica njihove počasne doktorske titule.

PJ Harvey jedna je od šestero kreativnih vizionara kojima će ove godine biti dodijeljeno ovo prestižno priznanje.

Svake godine sveučilište izdaje nekoliko počasnih doktorata i stipendija onima koji su se istaknuli na svom području djelovanja. Posljednjih godina titule su dodijeljene i, među ostalima, Jools Hollandu, frontmenu grupe Placebo Brianu Molkou, antropologinji Jane Goodall i nobelovcu Haroldu Pinteru.

“Dobitnici naših titula ove godine su izvanredna skupina ljudi. Oni su promijenili svoje zajednice inspirativnim arhitektonskim projektima. Istaknuli su apsurdno u vijestima i nasmijali nas. Inspirirali su nas svojim riječima, glazbom i umjetnošću. Borili su se za naša prava. I pomogli su nam razumjeti tko smo sada, gledajući u prošlost”, izjavila je Liz Bromley, tajnica Goldsmith sveučilišta.

PJ Harvey iznimno je aktivna i svestrana britanska glazbenica (pjeva, komponira, svira klavir, orgulje, bas, saksofon, harmoniku…), a povremeno se bavi i glumom, kiparstvom, slikanjem i pisanjem poezije. Surađivala je s mnogim glazbenicima uključujući Nick Cavea i Bob Dylana, a prošle godine dodijeljen joj je i visoki orden britanske krune za zasluge u glazbi.

Ostali ovogodišnji počasni doktorandi su arhitektica Zaha Hadid, LGBT aktivist Peter Tatchell, nagrađivani pisac i novinar Neal Ascherson, crtač političkih satira Martin Rowson i nagrađivani pjesnik i bivši polaznik Goldsmitha George Szirtes. [B.Z.] Pitchfork /Goldsmiths


Povezano