Objavljeno

Britanski lanac ljekarni ispričao se ženi kojoj je uskraćena kontracepcija zbog priziva savjesti

Britanki ljekarnički lanac Lloyds službeno se ispričao ženi kojoj je zaposlenica odbila prodati hitnu kontracepciju zbog priziva savjesti.

Siani (41) je naručila i platila hitnu kontracepciju putem web stranice ljekarne, no kada ju je došla podignuti u poslovnici u Brightonu, ljekarnica joj je rekla da je proizvod spreman, ali da joj ga ona ne može dati zbog “osobnih razloga”.

U tom trenutnu nije bilo drugih zaposlenica u ljekarni i Siani je rečeno da se vrati idući dan ili neka ode u poslovnicu u drugom gradu.

Mislim da mi time nije ponuđena nikakva alternativa,” kazala je Siani. “Šokirana sam što velika kompanija poput Lloydsa može diskriminirati žene u situaciji kada u jedinoj njihovoj poslovnici u gradu koja radi nedjeljom radi osoba koja ne želi pružiti određene usluge.”

Iz Lloydsa su poručili da istražuju incident, priznavši da je “ljekarnica mogla drugačije postupiti kako bi pomogla pacijentici.”

Glasnogovornica kompanije kazala je da očekuju od zaposlenika da slijede smjernice Općeg farmaceutskog vijeća kada su u pitanju osobna uvjerenja, prema kojima su ljekarnici dužni “prepoznati vlastite vrijednosti i uvjerenja, ali … ne ih nametati drugima” te “preuzeti odgovornost da zdravstvena skrb nije uskraćena.”

Mandu Reid iz Stranke za ravnopravnost žena izrazila je zabrinutost, rekavši da su ženska reproduktivna prava pod napadom diljem svijeta.

“Nije na pojedinačnoj ljekarnici ili ljekarniku da diktira ženska reproduktivna prava. Očekujem da će dotična osoba primiti sankcije na isti način kao da je uskratila bilo koji drugi lijek ili terapiju.” The Guardian…


Povezano