Objavljeno

Brazilska predsjednica vodi u anketama za sljedeće izbore

Unatoč visokoj stopi inflacije i stanju u gospodarstvu, trenutna brazilska predsjednica Dilma Rousseff mogla bi, prema rezultatima najnovijih anketa, u listopadu ostvariti svoj drugi mandat.

Rousseff ima čak 43% biračkih glasova, što joj daje znatnu prednost nad senatorom Aeciom Nevesom iz glavne opozicione stranke, kojeg podržava 15% birača i Eduardom Camposom, guvernerom Pernambuca, kojeg podržava 7% birača.

Kampanja još uvijek nije službeno počela, ali pretpostavlja se da će se sve troje spomenutih kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima.

Iako Rousseff trenutno vodi, anketa pokazuje i da čak 64% glasača želi vidjeti promjenu u vođenju države, od čega njih 63% želi drugu osobu na čelu države.

Popularnost predsjednice počela je opadati u lipnju prošle godine, kada su organizirani masovni prosvjedi kojima se htjelo ukazati na neadekvatne javne službe, korumpirane političare i visoke cijene izgradnje stadiona za Svjetsko nogometno prvenstvo.

Do kraja godine uspješno je vratila popularnost, međutim Brazilce i dalje brine porast cijena, kriminal, te neadekvatan zdravstveni i obrazovni sustav.

Osim toga, otežavajuća okolnost za trenutnu predsjednicu bit će i optužbe da je državna naftna kompanija Petróleo Brasileiro SA primala mito u vrijeme kada je ona, kao ministrica, bila na čelu odbora kompanije, te činjenica da mnogi investitori kritiziraju njezine gospodarske intervencije koje ugrožavaju tržišnu vrijednost tvrtaka. [M.M.] Reuters…


Povezano