Objavljeno

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff zamijenjena korumpiranim desničarima

Foto: Nedjeljni prosvjed protiv Michela Temera

Nakon državnog udara kojim je smijenjena brazilska predsjednica Dilma Rousseff, dvije tisuće građana i građanki protestiralo je protiv privremenog predsjednika Michela Temera na ulicama Rio De Janeira i Sao Paula.

Bivši brazilski potpredsjednik Temer postao je privremeni predsjednik nakon što je Senat izglasao suspenziju predsjednice Rousseff i protiv nje podigao optužnicu za veleizdaju zbog ekonomskih malverzacija i korupcije.

Rousseff je ovakav potez Senata proglasila farsom, upozorila je da je riječ o puču te je demantirala optužbe da je počinila ikakav zločin. Njezini podržavatelji i podržavateljice već nekoliko dana kampiraju u blizini Temerove rezidencije, jer žele ukazati na činjenicu da je većina članova Vlade koju je Temer postavio već optuživana za razne ekonomske malverzacije i pronevjeru državnog novca preko državne naftne kompanije Petrobras, dok protiv Rousseff ne postoje nikakvi dokazi.

Ogorčeni su i zbog činjenice da je Temer smanjio broj ministarstava s 32 na 23, a novi ministri koje je postavio redom su bijeli muškarci. Ovo je prvi put nakon 1979. godine da na čelu niti jednog ministarstva nije žena. Rousseff je novu Vladu proglasila konzervativnom i izrazila zabrinutost zbog činjenice da unatoč podacima iz posljednjeg popisa stanovnika iz 2010., u kojemu je više od 50 posto stanovništva izjavilo da je afričkog porijekla, u novoj Vladi ne postoji čak niti jedan muškarac afričkog porijekla.

„Mislim da nedostatak žena i osoba drugih boja kože u Vladi svakako pokazuju izostanak brige za državu kojom Temer upravlja“, rekla je Rousseff.

Također, kao dio mjera štednje Temera je Ministarstvo kulture pripojio Ministarstvu obrazovanja iz kojega nitko od zaposlenih nema iskustva s radom u kulturi. Ova je odluka izazvala masovne prosvjede umjetnika/ca koji su okupirali zgrade vlade te na kraju ostvarili svoj cilj, budući da je u jučer objavljeno kako će Ministarstvo kulture biti ponovno uspostavljeno.

Osim državnog udara kojim je smijenjena, Rousseff je pod konstantnim nadzorom brazilske vojske, a najnovije istraživanje s Veleučilišta u Sao Paulu je pokazalo da je 60% vijesti objavljenih s ciljem da joj se naruši politički ugled zasnovano na lažnim tvrdnjama.

U intervjuu za Democracy Now, Noam Chomsky je ustvrdio kako je Radnička partija uistinu bila umješana u korupciju, što ne mogu opravdati ni pozitivne promjene koje su ostvarili, no kako je i New York Times ustvrdio Dilma Rousseff je možda jedina od vodećih političara/ki koja nije krala kako bi ostvarila vlasiti probitak, a s vlasti ju svrgava grupa lopova koji su to itekako činili. Elita je prezirala Radničku partiju, navodi Chomsky, te je iskoristila ovu priliku da bi se riješila stranke koja je pobijedila na izborima. “Ne čekaju izbore, na kojima bi vjerojatno izgubili, nego je se žele riješiti iskorištavajući ekonomsku recesiju, koja je ozbiljna i veliku korupciju koja je otkrivena.”

Istaknuo je i da su barem tri državna udara provedena u Latinskoj Americi u 21. stoljeću uz podršku SAD-a, u Venezueli 2002., na Haitiju 2004. i u Hondurasu 2009. godine.

Podržavatelji/ce svrgnute predsjednice naglašavaju kako je jedina političarka u Brazilu za koju su sasvim sigurni da se nikada ne bi upustila u malverzacije kojima bi se mogla obogatiti te da je proteklih godina svojim trudom i zalaganjem za najsiromašnije i najmarginaliziranije skupine u društvu dokazala da je političarka koja ima visoko razvijen socijalni senzibilitet.

Suđenje koje joj slijedi moglo bi potrajati i do 180 dana, a preostaje vidjeti hoće li biti optužena za veleizdaju unatoč činjenici da trenutno protiv nje ne postoje nikakvi dokazi. [E.H.] Salon

Povezano