Objavljeno

Bez objašnjenja, Hasanbegović raspustio Povjerenstvo MK za neprofitne medije

Bez revizije, bez konzultacija, dan nakon što mu se otvorenim pismom obratila Željka Markić, odnosno udruga U ime obitelji, ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je Povjerenstvo za neprofitne medije, kojemu je jednogodišnji mandat trebao trajati do listopada 2016. godine, javlja N1.

“Vrlo je znakovito da mu je prvi potez napad na treći medijski sektor, odnosno na medije. Ovo mogu tumačiti samo kao pokušaj sužavanja slobode medijskog prostora, kritičkog mišljenja, što puno govori o politici Vlade i Ministarstva prema medijima i viđenju medijskog prostora i kulture”, kazao je Hajrudin Hromadžić, jedan od članova/ica raspuštenog povjerenstva.

Članica Mima Simić navela je da je vrlo znakovito da se ova smjena događa nakon otvorenog pisma Željke Markić ministru, a bez ikakve revizije rada povjerenstva. “Moram priznati da me šokiralo to da su tako ekspeditivni u dekapitacijama i nisu se potrudili čak ni hiniti proceduru”, rekla je tportalu te dodala da ih nitko nije kontaktirao u vezi rada Povjerenstva.

Ministarstvo kulture raspodijelilo je u listopadu 2015. godine oko tri milijuna kuna bespovratnih sredstava neprofitnim medijima na razdoblje od godinu dana, i to na osnovu mišljenja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. Zadaća članica i članova Povjerenstva je, između ostaloga, da prate rad neprofitnih medija kojima su dodijeljena sredstva, odnosno da nadziru troše li se sredstva u skladu s priloženim uređivačkim koncepcijama i operativnim planovima.

Kako Povjerenstva očito više nema, zanimljivo će biti pratiti dalji razvoj događaja, ističe H-Alter: hoće li ministar naprečac prekinuti i program potpore, odnosno hoće li od neprofitnih medija zatražiti povrat dobivenih sredstava. Prema informacijama koje je objavio Jutarnji list, priprema se “revizija ugovora s nevladinim udrugama”.

Spominju se udruge Crol koja je do 24. studenoga 2015. dobila 170 tisuća kuna, Slobodni filozofski je dobio 70 tisuća kuna, Kulturpunkt 250 tisuća kuna, Mladi antifašisti 170 tisuća kuna, Mreža antifašistkinja Zagreb 70 tisuća kuna, H-alter 250 tisuća kuna, Cenzura 70 tisuća kuna, Muf 70 tisuća kuna, K zona 170 tisuća kuna, ali i mnogi drugi.

Na ovaj potez ministra kulture, kao i izjavu Tomislava Karamarka “da će se mediji trebati paziti kad oni dođu na vlast”, reagirao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, tražeći od potpredsjednika Vlade da se ispriča novinarima, te urgirajući na premijera da ministra Hasanbegovića smijeni.

Također, zbog smjene Stručnog povjerenstva za neprofitne medije predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak odlučila je sazvati hitnu sjednicu tog odbora koja bi trebala biti održana u ponedjeljak. Na sjednicu će biti pozvan i ministar Zlatko Hasanbegović, čije očitovanje očekuje i Rusak, ali i oporba.

Povezano