Objavljeno

Besplatno čitajte ‘Goranovke’: Deloga, Škunca, Vidaić

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] objavljene su tri zbirke pjesama nagrađivanih hrvatskih pjesnikinja: Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti Irene Delonge, Novaljski svjetlopis Andriane Škunce i Era gmazova Martine Vidaić. Irena Delonga i Martina Vidaić dobitnice su Gorana za mlade pjesnike, dok je Andriana Škunca dobitnica Goranova vijenca, nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti.

Mlade ‘Goranovke’ rado su ustupile svoju poeziju BEK-u, a kao prednosti objave knjiga u elektroničkom izdanju ističu osobito dostupnost.

„To je ostvarenje utopije, knjiga koja je uvijek i svugdje svima dostupna … Nebrojeno puta su me pitali „gdje“ se mogu naći moje pjesme. To negdje je, naravno, internet jer ljudi sve manje odlaze u knjižnicu ili knjižaru pronaći knjigu koja im je pala na pamet. A pronaći neke zbirke poezije popriličan je pothvat. Moju zbirku većinom posjeduju moji prijatelji, nemali broj sam poklonila. Veseli me što mogu reći da će zbirka ponovo izaći, u obliku u kojem svatko može naletjeti na nju.“, komentira Irena Delonga besplatno elektroničko izdanje svoje knjige.

Martina Vidaić napominje da je poezija općenito slabije dostupna. „Pogotovo ćete u manjim gradovima do mnogih naslova doći teže nego do ilegalnog oružja. Premda grad u kojem živim nije baš najmanji u zemlji, i samoj mi se znalo dogoditi da do nekih knjiga ne mogu. Tu uskaču Besplatne elektroničke knjige: sa samo nekoliko klikova mogu otvoriti žuđeni naslov, pročitati ga, vraćati mu se kad god hoću, ili ga „skinuti“ za svoju osobnu elektroničku knjižnicu, koju potom mogu stalno nositi sa sobom.“

Projekt BEK nekomercijalni je sustav distribucije elektroničkih knjiga. Predstavljen je 2001. godine, a otad je objavljen 191 naslov u tri biblioteke. Biblioteka „Online“ objavljuje naslove uglednih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih suvremenih hrvatskih autorica i autora; biblioteka „Mali rakun“ objavljuje naslove mladih i neafirmiranih autorica i autora; biblioteka „elektroDAF“ objavljuje klasike anarhističke misli, kako one s književnim predznakom tako i one s teorijskim.

Od pokretanja projekta 2001. godine, mrežnim stranicama pristupilo je gotovo 1.900.000 posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su više od 1.300.000 puta, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo više od 6.800 posjetitelja.


Povezano