Objavljeno

BeFem – priznanja za feministički rad pojedinkama i kolektivima u Srbiji

U nedelju 8. marta 2020. BeFem je po četvrti put zaredom organizovao na Međunarodni dan žena, manifestaciju Bring the Noize u KC Grad-u na kojoj su dodeljena priznanja za feministički rad pojedincima, pojedinkama i kolektivima za 2019. godinu.

U vrijeme rastućeg neokonzervativizma i različitih procesa retradicionalizacije (lokalno i globalno) važno je iznova prisjećati se značaja feminističke politike, njenih učinaka, kao i ostalih emancipatorskih kolektiva, čiji se rad odražava ne samo na položaj žena nego cjelokupne zajednice.

Bring The Noize – BeFem priznanja za 2019. godinu dodijeljena su odabranim feminističkim akcijama, kolektivima i pojedinkama koje pokazuju kako zajedno i solidarno „možemo započeti promjenu i biti dijelom pravednijeg i boljeg svijeta“.

Organizaciji Astra je dodijeljeno priznanje „Za rasvetljavanje radne eksploatacije“, dok je inicijativa Krov nad glavom dobila priznanje „Jedan svet, jedna borba: Za borbu za pravo na dom“. Naselju Stepa Stepanović i Sofiji Todorović su uručena priznanja za „Za slobodan i solidarni komšiluk“, Vesni Ćerimović za „Slobodarske politike u malim zajednicama“, Tei Nikolić i Šuma peva „Za šumsku feminističku vilu“.

Marija Lukić, koja je pokrenula sudski proces u „srpskom me too slučaju“ protiv Milutina Jeličića Jutke, optuženog za seksualno uznemiravanje, povodom dodeljenog priznanja zahvalila se Befemu i pozvala na dalju borbu.

„Feminizam na seoski način“ je priznanje koje je dobila Malina Stanojević, dok su Milica Gudović, Ana Imširović, Tanja Kalinić i Nina Đurđević Filipović nagrađene za „Prevođenje kao aktivizam – (Un)lost in translation“. Feminističkoj inicijativi aktivistkinja i aktivista „Say yes to the dress: Za feminističku intervenciju u javnom prostoru“, Brussy Riot: Mariji Lukić, Danieli Vukajlović i Snežani Bojić, „Za hrabre otpore seksualnom uznemiravanju“, Centru za primenjenu istoriju „Padaj silo i nepravdo: Za doprinos kulturi sećanja, suočavanju sa prošlošću i borbi protiv istorijskog revizionizma,“ Snežani Čongradin „Za medijski doprinos suočavanja sa prošlošću i ratovima devedesetih“.

„Priznanje za medijsko savezništvo i razbijanje medijskog mraka na lokalu“ je dodeljeno TV Forumu Prijepolje, „Za hrabru borbu za žensko reproduktivno zdravlje“ Mariji Ratković za podizanje svesti o HPV-u, Vesni Bondžić za pružanje psihološke i iskustvene podrške obolelima od karcinoma i njihovim porodicama i Idi Prester za video snimak „Nisi sama – pregledaj se sa nama“.

Lani Bastašić je dodeljeno priznanje „Za feministički obračun i genijalnu prijateljicu domaće književnosti“, Minji Bogavac „Za borbu na daskama koje feminizam znače“, Centru živeti uspravno „Priznanje za zagovaračku akciju” i Olgi Dimitrijević „Za bezrezervnu podršku i feminističko prijateljstvo“.


Povezano