Objavljeno

AŽKZ od stranaka traži izjašnjavanje o sprječavanju nasilja nad ženama

Nevladina organizacija Autonomna ženska kuća  Zagreb (AŽKZ) zatražila je od političkih stranaka da se prije nedjeljnih izbora izjasne kako će se, u slučaju izborne pobjede, zauzeti za sprječavanje nasilja nad ženama. 

U zahtjevima upućenim strankama (SDP, HDZ, BM365, Živi zid i Most)  zatraženo je očitovanje o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, za koju AŽKZ traži da ju Sabor ratificira na početku radnog dijela zasjedanja. Aktivistice traže i da se u stavke državnog proračuna uvrsti financiranje autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta.

Stranke bi trebale odgovoriti i na pitanje – zašto Hrvatska nema zakon koji bi u punom opsegu zaštitio visokotraumatizirane žene i njihovu djecu putem usluga skloništa i savjetovališta dok istodobno imamo zakone o vrijednosnim papirima, golfu, lovstvu….

U pismu strankama upozoravaju kako “direktan rad s visokotraumatiziranim ženama i djecom u autonomnim ženskim skloništima i savjetovalištima nužno je sustavno, kontinuirano i dostatno financirati iz proračunskih sredstava RH”, te da će se u suprotnom  izravno pridonijeti zatvaranju skloništa i savjetovališta.

“Visokotraumatizirane žene  koje su preživjele partnersko nasilje čine natpolovičnu većinu biračkoga tijela”, ističu aktivistice u pismu te pozivaju stranke  da zauzmu stav prema navedenim zahtjevima, te im pismeno odgovore jesu li spremni ispuniti njihove zahtjeve ako na parlamentarnim izborima osvoje većinu.

Kako bismo dobili bolji uvid u rad AŽKZ nedavno smo razgovarali smo sa Sanjom Jelavić, pravnicom u savjetovalištu te aktivistkinjom Nevom Tölle, video pogledajte ovdje.


Povezano