Objavljeno

Anita Sarkeesian na Time-ovoj listi 100 najutjecajnijih osoba

Feministkinja digitalnoga doba, Anita Sarkeesian, svoje je mjesto na Time-ovoj listi 100 najutjecajnijih osoba, zaslužila boreći se protiv uvriježenih stereotipa u gamerskom svijetu.

Osnivačica je Feminist Frequency, neprofitne edukativne organizacije koja se bavi analizama modernih medija iz kritičke perspektive s osvrtom na društvena pitanja poput rase, roda i seksualnosti.

Godine 2012. uočivši da 40% žena čini publiku opčinjenu videoigricama, pokrenula je crowdfunding kampanju za Feminist Frequency, koji je ujedno i platforma za Tropes vs. Women in Video Games, video-blog seriju koja istražuje, kritizira i analizira stereotipe ženskih likova u videoigricama. Postavila si je za cilj prikupiti 6,000 dolara prvoga dana, no taj je iznos ubrzo bio premašen i dosegao 150,000 dolara.

Sarkeesian je nakon toga postala meta mizoginog maltretiranja, koje je uključivalo prijetnje smrću i silovanjem, pornografskog vandalizma njezine stranice na Wikipediji i koordiniranog napada kako bi njezina crowdfunding kampanja na Kickstarteru bila označena terorističkom.

Usprkos napadima kojima je bila izložena od strane uskoga kruga gamera, mahom muškaraca kojima se nije svidjela ideja ‘ženskoga uplitanja u muški svijet’, Sarkeesian nastavlja progovarati o problemima nekoć dobro prikrivene zajednice.

Do sada je progovarala o svemu što nije dobro u video igrama, a novom serijom video klipova fokusira se na pozitivne ženske likove u igricama. Pogledajte prvu epizodu! [P.Ć.] FeministFrequency\Time


Povezano