Objavljeno

130 francuskih liječnika/ca zatražilo medicinski potpomognutu oplodnju za gay parove

Oko 130 francuskih liječnika i liječnica priznalo je da su ilegalno pomagali gay parovima da dobiju djecu u nadi da će time ukazati na nedosljednost francuskog zakona koji to ne dopušta.

U otvorenom pismu koje su uputili francuskom dnevnom listu Le Monde, liječnici/e su napisali/e da su pomagali/e gay parovima i neudanim ženama da dobiju djecu, jer im to francuskim zakonom nije omogućeno. Ovim su pismom uputili/e zahtjev za promjenom zakona, kako bi i ovim grupama bila omogućena umjetna oplodnja.

U trenutnom zakonu Francuske stoji kako je medicinski potpomognuta oplodnja dozvoljena isključivo za heteroseksualne parove, dok je surogat majčinstvo u potpunosti ilegalno. Liječnici/e nisu prigovorili/e zbog zakona o surogat majčinstvu, jer ne žele zagovarati ‘pretvaranje ljudskog tijela u robu’.

Predstavnik grupe liječnika je ginekolog René Frydman, stručnjak u potpomognutoj oplodnji koji je pomogao u nastanku prve francuske ‘bebe iz epruvete’. Proširenje Zakona o medicinskoj potpomognutoj plodnji u 2013. je uključivalo i prijedlog Zakona o bračnoj jednakosti, ali je taj dio oporba kasnije odbacila, zbog čega su francuske LGBTIQ udruge predsjedika Françoisa Hollandea prozvale izdajnikom.

Liječnici/e tvrde kako je taj Zakon proturječan, jer s druge strane dozvoljava gay parovima i neudanim ženama da posvoje djecu. Također zahtijevaju da se ženama omogući da zamrznu svoja jajašca za kasniju trudnoću ili da ih doniraju, kao što je omogućeno u nekolicini europskih zemalja poput Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva i Belgije.

U Francuskoj je zamrzavanje omogućeno samo ženama čija je plodnost ugrožena zbog medicinskih razloga ili ukoliko moraju ići na kemoterapiju.

Francuski mediji ovaj su liječnički manifest usporedili s manifestom Simone de Beauvoir koji je potpisalo 323 žena koje su imale abortus, što je doprinijelo legalizaciji pobačaja u Francuskoj. [E.H.] The Local


Povezano