Objavljeno

12. Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Treća subota u siječnju proglašena je Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Ove subote, 19. siječnja u Zagrebu na Cvjetnom trgu od 10.00 do 14.00 sati održava se dvanaesta javnozdravstvena akcija u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Gradom Zagrebom.

Cilj akcije je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Građanke i građani mogu u navedenom terminu dobiti odgovore i savjete zdravstvenih djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. 

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja ako se otkrije u ranoj fazi razvoja može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. Uzročno je povezan s HPV infekcijom. U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Rak vrata maternice drugi je najčešći oblik raka koji se pojavljuje kod žena u dobi od 40 do 49 godina te treći najčešći oblik kod žena u dobi od 30 do 39 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2015. godine oboljelo 280 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama  u Hrvatskoj je od invazivnog raka vrata maternice u 2017. godini umrlo 115 žena. 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice treći je Nacionalni program, nakon Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, koji se provodi u Hrvatskoj od studenog 2012. godine. Glavna metoda probira – dijagnostike promjena na vratu maternice je konvencionalni Papa test. Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je dugo vremena da se promijenjene stanice razviju u rak. Zbog toga je interval od tri godine kod zdravih žena dovoljan da se promjene zamijete u začetku. 

Uz Nacionalni program veliku ulogu u borbi protiv ove bolesti ima i cjepivo protiv HPV-a koje je besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda. Nažalost, odaziv na besplatno cijepljenje protiv raka i dalje nije zadovoljavajući.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ otvorena je linija besplatnoga telefona – 0800 200 166 na kojoj se građanke mogu informirati vezano uz provedbu preventivnoga programa.

Kao nadstandard klasičnom Papa testu od 2014. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dostupna je i najsuvremenija dijagnostička metoda za rano otkrivanje početnih stadija raka vrata maternice – Tekućinska citologija (LBC). Glavne prednosti metode su što se iz jednog uzorka brisa vrata maternice dobivaju dva testa – citološka analiza stanica i mikrobiološka analiza detekcije HPV-a visokog rizika uz rezultate testa dostupne za 7 dana. Način prikupljanja stanica je isti, no umjesto da se stanice ručno razmazuju na predmetno stakalce, ispiru se u bočicu za transport koja štiti stanice uz manji gubitak stanica od klasičnog Papa testa.

Pokrovitelji projekta su Hrvatski sabor, Ministarstvo zdravstva RH, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Gradska skupština Grada Zagreba. Podupiratelji su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska liječnička komora.

Izvor: stampar.hr


Povezano