Objavljeno

10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava – Svjetski dan kontracepcije

Današnji dan, 26. rujna, obilježava se kao Svjetski dan kontracepcije, a tim povodom posjećamo vas na ’10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava’ koje organizira udruga PaRiter. Ovi dani uključili su i obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, kao i Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj te Međunarodni dan nenasilja koji se obilježavaju u sljedećim danima.

Svjetski dan kontracepcije obilježava se od 2007. godine, a misija mu je podizanje svijesti o kontracepciji i omogućavanje mladim osobama da donose informirane odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju, s ciljem da niti jedna trudnoća ne bude neželjena. Na važnost informiranosti o kontracepciji podsjeća i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji preporučuje da u svoju odluku uključite informacije koje možete dobiti na internetskim stranicama poput YourLife.com, ali i zdravstvene djelatnike/ce.

Uz posjet odabranom ginekologu/inji, „postoje specijalizirana savjetovališta kao što su Centar za mlade namijenjen školskoj i studentskoj populaciji ili Centar za reproduktivno zdravlje Službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ namijenjen i  besplatno dostupan starijim dobnim skupinama. Uz savjetovanje o kontracepciji uvijek se vezuje i edukacija o spolno prenosivim bolestima, s ciljem sprečavanja konačno krajnje nepovoljnog ishoda, raka vrata maternice”.  

Ne vjerujte mitovima o kontracepciji, educirajte se na vrijeme!

https://www.youtube.com/watch?v=6bntRRCLIVg?list=PLqZSSwTB9CGHDm8pxTMSsAssS6ZHLNotM

Također, budući da godinu dana nakon što su preporuke Odbora za uklanjanje diskriminacije žena UN-a donešene, Republika Hrvatska nije učinila niti jedan korak da ženama omogući neometano uživanje u njihovim temeljnim ljudskim pravima (dostupnost kontracepcije nije povećana, uvjeti u rodilištima su isti i prigovor savjesti nije reguliran), podsjećamo vas da potpišete peticiju ‘Zaustavimo urušavanje reproduktivnih prava: zaštitimo žene i djecu!’ i poručite Ministarstvu zdravlja da zahtjevate prestanak urušavanja ženskih reproduktivnih prava i ulazak Hrvatske među zemlje koje prepoznaju važnost žena i njihovih potreba!

Uključiti se možete i u akciju povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj koji se obilježava u srijedu, 28. rujna. Naime, s ciljem propitivanja društveno konstruirane ideje određenog ‘tipa’ žene koje zatraže i naprave pobačaj, udurga PaRiter poziva vas da podijelite svoju priču i tako pokažete različitost stvarnih iskustava.

„U kampanju se možete uključiti tako da napišete svoju priču o pobačaju ili zašto podupirete pristup sigurnoj usluzi prekida trudnoće. Odaberite koje god cipele želite: sandale, čizme, što god. Fotografiju objavite na društvenim mrežama uz #zaustavimostigmu  i #stepintoourshoes ili pošaljite na znajznanje@gmail.com.“


Povezano