Objavljeno

1.000 eura za novorođenčad ostaje još jedno lažno obećanje, Šterc nezadovoljan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Priznanje ministrice demografije Nade Murganić da vlada premijera Andreja Plenkovića ipak neće ispuniti obećanje bivše HDZ-ove vlasti o 1.000 eura naknade za svako novorođeno dijete razočaralo je, no ne i začudilo dr. Stjepana Šterca, demografa s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. On smatra da je odustajanje od te mjere zapravo potvrda onoga što je predmnijevala struka, da se od ove Vlade ne mogu očekivati nikakve strateške, radikalne mjere u cilju nužno potrebne demografske revitalizacije Hrvatske.

Takva odluka pokazuje stvarnu namjeru vladajućih: rastezanje provedbe demografskih mjera godinu za godinom. “To je, jednostavno, kupovanje vremena. I premijer i predsjednica stalno naglašavaju važnost rješavanja demografske problematike, međutim ništa se ne događa niti će se dogoditi”, kaže Šterc.

Bivša resorna ministrica Bernardica Juretić još u srpnju najavljivala je da će se 1.000 eura za bebe početi isplaćivati najkasnije 1. rujna jer je za to bilo osigurano 100 milijuna kuna u državnom proračunu. No kako zbog rasula vlasti nije bilo moguće izglasati pripremljeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama, jedini način da se ta mjera provede bilo je donošenje uredbe sa zakonskom snagom, do čega ipak nije došlo. Ministrica Juretić zato je izrazila nadu da će “i sljedeća Vlada imati sluha za provođenje ove mjere, od vitalne važnosti za pronatalitetnu politiku naše države”.

No Nada Murganić, HDZ-ova ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, u intervjuu za Jutarnji list konačno objavljuje da se odustaje od te mjere.

Naglašava da je mnogo sklonija “uvođenju kontinuiranih, trajnijih mjera koje nude dugoročniju sigurnost i koje su, kako naglašavaju i demografi, u konačnici daleko učinkovitije”, kao što je planirano povećanje roditeljske naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, a koja sada iznosi maksimalno 2.660 kuna. Pritom, ne može obećati da će se naknada izjednačiti s punom plaćom zaposlenih roditelja, kao što je to slučaj s naknadom za prvih šest mjeseci. 

U intervjuu za Večernji list iz listopada, ministrica je naglasila da je za poticanje nataliteta važno niz mjera, među kojima i spomenuto povećanje roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta, ali i izmjene Zakona o radu, “budući da ima previše rada na određeno, mlade majke imaju neprikladno i predugačko radno vrijeme koje im ne omogućuje kvalitetan obiteljski život, a trebalo bi kroz Zakon o radu voditi računa da se ženama koje su na rodiljskom dopustu omogući povratak na njihovo radno mjesto ili ponudi neko drugo, bolje radno mjesto”.

Šterc smatra da je stavljanje demografske politike u socijalalni okvir nije dobro riješenje, a iako nije nužno očekivao osnivanje zasebnog ministarstve, kaže da je to mogao biti barem Vladin ured, po uzoru na Izrael. “Izraelci pri svojoj vladi imaju migracijski ured koji korigira, između ostalog, resorne odluke vezane za tu problematiku i to je njihova strateška koncepcija. Tako smo mi to zamislili i u Hrvatskoj, jer to je i ovdje značajna problematika.”

Na poziciji ministra je stoga očekivao demografa, a drži da ministrica Murganić neće imati snage demografsku politiku ozbiljno dići na razinu Vlade i tražiti od ministra financija da se jasno odredi prema važnosti revitalizacije. tportal

 

Povezano