01.04.1959.

Margita Stefanović Magi – žena-dječak jugoslavenskog Novog vala

Najveća heroina jugoslavenskog rocka, obožavana Margita Stefanović Magi, rođena je na današnji dan, 1. travnja 1959. godine u Beogradu.

Bila je iznimno talentirana za glazbu i svirala je od najranije dobi. Srednju glazbenu školu završila je u klasi s Ivom Pogorelićem. Margita upisuje arhitekturu, koju završava iste godine kada je osnovan bend Katarina II. Iako će se mnogi složiti da  je pridruživanje bendu zasigurno bila prekretnica koja joj je promijenila životni put, Magi kao najvažnije događaje u životu navodi prvo glazbeno natjecanje i period nakon završetka studija. „Tada su mi se događale sve lepe stvari u životu – putovanja, ljubavi… Jednog dana, vraćajući se kući avionom, gledala sam oblake ispod sebe i mislila da ću u životu ili tako lepo živeti i lagati se, ili se neću lagati. Izabrala sam ovu drugu opciju,“ rekla je Magi.

Ekaterina Velika

U proljeće 1982. godine upoznaje Milana Mladenovića, čiju molbu da se pridruži bendu prvotno odbija i odlazi na tromjesečno putovanje Južnom Amerikom, ali kasnije pristaje i  svira klavijature sve do raspada benda. Grupa je nastala već spomenute 1982. godine, kada su Mladenović i Dragomir Mihajlović Gagi, inače Margitin rođak, nakon raspada grupe Šarlo Akrobata odlučili osnovati novu i nazvati je Katarina II. Pridružili su im se i Bojan Pečar na bas gitari te Ivan Vdović VD na bubnjevima. Početkom 1984. izdali su prvi album. Nedugo zatim, VD napušta grupu, Gagi odlazi u vojsku, a na mjesto bubnjara dolazi Ivan Fece Firči.


U takvom sastavu kreću na svoju prvu jugoslavensku turneju te ubrzo mijenjaju naziv u Ekatarina Velika, kasnije poznat i po skraćenici EKV. Godine 1985. objavljuju album Ekatarina Velika, godinu dana kasnije S’ vetrom uz lice, na kojem su se nalazile legendarne pjesme Ti si sav moj bol i Kao da je bilo nekad, a nakon njega slijedi Ljubav (1987.), album koji odražava, kažu kritičari, „atmosferu uzmemirenosti i depresije, posebno u pjesmi Tonemo.“ Vrhunac popularnosti ostvaruju 1989. s epitetom „grupe godine“ i albumom gotovo proročanskog naziva Samo par godina za nas. Narednih godina izdaju još dva albuma, Dum dum i Neko nas posmatra. Pokušaji ponovnog okupljanja nikada nisu realizirani. Naime, godine 1992. umire Vdović, 1994. Mladenović, a 2002. Magi.

Karijera izvan i nakon EKV-a

Margita Stefanović skladala je glazbu za nekoliko filmova, kao što su Prvi put s ocem na jutrenje, Vera Hofmanova, Plavi plavi, kao i za kazališne predstave Klasni neprijatelj, Tri sestre, Kaput mrtvog čoveka i druge. U filmu Gorana Markovića Tajvanska kanasta pojavila se u ulozi Dragane, kao i sam EKV izvodeći pjesmu Tatoo. Govorila je da je „sviranje reakcija na stanje stvari, na sve oko nas, na sve što nam se dopada ili ne dopada. Ja sam glazbenica i moje je da sviram… Ono što mogu jest svirati kroz sve ovo…“

Nedugo nakon raspada EKV-a, Magi svira u bendu Kurajberi, a oformljuje i bend EQV, s kojim objavljuje album Ti si sav moj bol, nazvan prema postojećoj pjesmi EKV-a. Godine 1996. odsvirala je nekoliko koncerata s Električnim orgazmom. Iste godine postaje članicom udruženja književnika Ars Antibari, koje objavljuje njezine priče u knjigama Izgleda da će jugo i Da li da ti kažem ko te je ubio, Gea?


Crnogorski književnik Željko Milović opisao ju je kao „laku i lepršavu, nježnu i odlučnu u isto vrijeme.“ Kaže da je mrzila Beograd iz dna duše, a da je opet ekstremno uživala u njemu. „Dok sam pripremao drugi zbornik Ars Antibarija, Izgleda da će jugo, preko zajedničkog prijatelja poslala mi je malu, crnu svesku i u njoj gomilu kratkih priča, isječaka iz pripovijetki, crteža, vinjeta, samo njoj svojstvenih kombinacija čudno dizajniranih slova, slika i zagonetki. Na koricama je bila zakačena poruka –Bolje da je kod tebe. Ja ću sve da pogubim. U strašnom Beogradu. M. Znala je. Naravno da je znala.“

Pod ovim „naravno da je znala“ Milović se referira na posljedice Margitine dugotrajne borbe s heroinom i njen predosjećaj da će uskoro umrijeti. Nakon smrti oca, poznatog redatelja Slavoljuba Stefanovića-Ravassija, Magi prodaje njihov raskošan stan na Slaviji i živi posvuda, a naposljetku i u skloništu za beskućnike u Voždovcu.  „Sve je odavalo sliku potpunog poraza. Stan bez ičega u njemu, bez kreveta, sa dvije, tri kartonske kutije umjesto ormara. I ništa više. A Magi mršava, upalih obraza, nepovezanog govora. Za onaj stan su me vezivale ružne uspomene. Morala sam sve da prodam” – zvučala je neuvjerljivo,“ opisao je Milović jedan od njihovih posljednjih susreta.

Veliko silaženje

Magi, poznata po izjavi da je „sreća jedino što kad se deli raste,“ ’80-ih godina na vrhuncu slave, zapravo je bila duboko nesretna.

„Moj osećaj osamdesetih je kao jedno veliko silaženje. Silaziš, a svaki stepenik je sve veći, sve sporije, ali sve sigurnije i definitivnije ka dole… Žao mi je što ne živimo u nekoj drugačijoj, zdravijoj zemlji, što svi zajedno nismo malo zdraviji, realniji, prizemniji, pa da stvari drugačije funkcionišu, da se drugačije definišu.“

Za Margitu je vezana i urbana legenda o jednom od prvih beogradskih grafita na njenoj zgradi na Slaviji, ”Margita je dečak,” koji aludira na to da je bila potpuno atipična djevojka tog vremena. Mnogo godina kasnije, grafit je izblijedio, a neki novi klinci napisali su ”Prozor mora pasti.”

U čast Magi, njena dugogodišnja prijateljica i književnica Lidija Nikolić napisala je opsežnu knjigu Osećanja. O. sećanja., zamišljenu kao ne sasvim tipičnu biografiju koju je pisala više od tri godine. „Prvobitna zamisao bila je da knjiga bude sazdana samo od mojih sjećanja. Međutim, kasnije sam počela dodavati Margitine dnevničke bilješke i pisma, njene crteže i nepoznate fotografije i dokumente… Nerijetko sam već opisane događaje pronalazila zabilježene Margitinom rukom i svoj tekst zamjenjivala njenim,“ rekla je književnica u razgovoru za Novi list.

Nedavno je i Zoran Predin, nekadašnji pjevač kultne grupe Lačni Franc, objavio pjesmu Kosa boje srebra, inspiriranu upravo ovom velikom umjetnicom. „Sanjao sam Margitu koja me nije prepoznala i kako to obično biva u snovima, sve je bilo nedovršeno i nejasno. Onda sam dobio ideju da kao aluziju na njihovu pjesmu Oči boje meda napravim svoju Kosa boje srebra. Mislim da znam zašto me nije prepoznala – ja sam u međuvremenu ostario.“

Iza sebe, zajedno sa EKV-om, Magi je ostavila osam albuma te održala stotine velikih i malih koncerata širom bivše Jugoslavije. Osim po impresivnom glazbenom naslijeđu, ostat će zapamćeni po tome što su bili daleko ispred svog vremena. Magi se u 43. godini života na nekom drugom mjestu pridružila ostatku originalne postave benda i ostvarila njihov davni plan da ponovno budu zajedno.


Povezano