26.07.1945.

Helen Mirren – engleska filmska kraljica

Britanska glumica i dama, Helen Lydia Mirren, doista se može pohvaliti kraljevskom karijerom. Ona je jedna od rijetkih umjetnica koja je stekla tzv. trostruku glumačku krunu osvojivši Oscara za glavnu ulogu u filmu Kraljica, četiri nagrade Emmy za uloge u serijama Osumnjičeni, Elizabeta I. i film Strastveni život Ayn Rand te nagradu Tony za ulogu u predstavi Audijencija.

Helen Mirren rodila se na današnji dan, 26. srpnja 1945. godine, u okolici Londona kao Elena Vasiljevna Mironova. Njezina majka Kathleen Alexandrina Eva Matilda bila je Engleskinja romskog podrijetla, dok je njezin otac Vasilij Petrovič Mironov bio ruski imigrant. On je 1950-ih promijenio obiteljsko prezime u Mirren te kćerino ime u Helen.

Mirren je od rane mladosti sanjala o glumačkoj karijeri pa se tako već s osamnaest godina priključila kazališnoj kompaniji Royal Shakespeare Company. Budući da se nije ustručavala pokazivanja svoga golog tijela na pozornici, ubrzo je stekla nadimak „the sex queen of Stratford“. Zbog nagih scena u filmovima Doba dogovora i Kaligula, određeni kritičari optužili su Mirren za neprimjerenost i za (kako su oni to nazvali) “droljasti eroticizam”, a osobito se istaknuo seksistički intervju iz 1975. godine s Michaelom Parkinsonom. U tom intervjuu Parkins u nekoliko navrata pokušava isprovocirati Mirren svojim seksističkim komentarima, međutim, Mirren se čitavo vrijeme tome dostojanstveno odupire te Parkins naposljetku odustaje.

Mirren se prisjeća tog razdoblja kao veoma konzervativnog te je u jednom intervjuu izjavila kako je oduševljena novijom generacijom žena koje neprestano redefiniraju ustaljeni pojam ljepote.

Žene su posramljivali i na taj način kontrolirali, stoga obožavam žene koje se ponose vlastitim tijelom: Madonna, Chrissie Hynde, Joan Jett, Bonnie Raitt. Volim Pussy Riot više od ičega na svijetu. Sve one dižu srednji prst toj riječi drolja. Nose ono što žele, ponašaju se kako to žele.

Helen Mirren u seriji Osumnjičeni (Prime Suspects)

U svojoj mladosti, Mirren je hodala s poznatim glumcima Peterom O’Tooleom i Liamom Neesonom, no udala se tek 1997. godine za svog dugogodišnjeg partnera, redatelja Taylora Hackforda. Mirren nikada nije imala djece, o čemu je uvijek otvoreno pričala u svojim intervjuima:

Nikada nisam imala potrebu za djecom, niti sam osjećala gubitak zbog toga. Oduvijek sam karijeru stavljala na prvo mjesto.

Velik zaokret u njezinoj karijeri dogodio se kada je dobila glavnu ulogu u seriji Osumnjičeni u kojoj igra snažnu i samostalnu detektivku Jane Tennison koja se suočava s problemom seksizma u policiji. Lik Jane Tennison danas se smatra jednom od prvih feminističkih junakinja na televiziji.

Mirrenina druga nominacija za Oscara uslijedila je za film Gosford park, a nakon toga glumila je i u uspješnicama poput Rimsko proljeće gđe. Stone, Djevojke s duplerice, Tolstojeva posljednja stanica, Red i Red 2, itd.

Osim glumom, Mirren se bavi i pisanjem, slikanjem te političkim aktivizmom.

Na pitanje o tome boji li se starosti, Mirren odgovara kako je to ne brine:

Postoje dobre i loše strane starenja. Svaka dob donosi novu osobu. Voljela sam biti mlada, ali uživam u svakom razdoblju na drugačiji način. Sretna sam u svojim sedamdesetima i nadam se da ću biti druga osoba u svojim osamdesetima. Jedva čekam da je upoznam.

I mi se tome veselimo!

Tekst je nastao u sklopu projekta “Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost – Operi seksizam”.


Povezano