Objavljeno

Sunčani vikend u bizarnoj (Ne)lijepoj našoj 

Ilustrativna fotografija / Foto: Vlada RH/FB

Dnevna događanja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme postaju naprosto bizarna, sve mi se nešto čini da smo zalutali u neku paralelnu dimenziju. Svi su likovi isti, ali vrijednosti su nekako izokrenute, a sve veću količinu ljudi uspješno se zavarava da su ispravne. Kako drugačije protumačiti činjenicu da je Ladislav Ilčić posebni savjetnik za ljudska prava. Ilčić? Čovjek „koji LGBT građane smatra, blago rečeno, nastranima, koji se protivi školskom kurikulumu videći u njemu opasnost od pedofilije i incesta, koji zagovara borbeni antikomunizam i lustraciju i koji javno upozorava na ‘milijune muslimana’ iz Azije i Afrike koji žele doći u Europu i koji će nas preplaviti, budući da su oni ‘biološki jači od Europljana jer imaju puno djece’”, kako piše Novi list.

Bilo bi zato genijalno da možemo nekako ponovno otvoriti ta vrata u drugu stvarnost, sakupiti sve ljude koji vjeruju u toleranciju, suživot, ljudska prava i slobode, i otići u dimenziju u kojoj Željka Markić i Ladislav Ilčić nikad nikad nisu postali javne ličnosti, u kojoj je Davor Ivo Stier neki lokalni trgovac, a A-HSP nikad nije niti zaživio, ili da stvar bude još bizarnija, pripada lijevom političkom spektru.

U toj dimenziji možda biste mogli provesti vikend ne zabrinjavajući se oko toga koja će vam prava negirati već od sutra, mogli biste barem ta dva dana u tjednu posvetiti prijateljima, obitelji, partneru/ici, ignorirajući svijet oko sebe, ne biste se brinuli da će vas nakon izleta na Sljemenu u središtu Zagreba dočekati crnilo. Ovako, svaki trenutak naše nepažnje, prilika je za konzervativne kolovođe da nam malo po malo uskraćuju slobode, koje nikada do kraja nisu niti izborene, te unose podjele i strah među građane/ke ove (Ne)lijepe naše.

Nakon što ste tako u petak još za radnoj vremena vjerojatno vidjeli vijest o onim stravičim naljepnicama iz Vukovara, pri čemu ste se nakon vijesti o maltretiranju Srba u Zagrebu, suzavca u SuperSuperu, napadu BBB-a na Društvo prijatelja Hajduka, sigurno zapitali živi li naša predsjednica u nekoj paralelnoj dimenziji kada kaže da da u hrvatskom društvu ne raste netolerancija i da je za njenog mandata uspostavljen viši koncept zajedništva, Hrvatska je nastavila postajati jednim još ružnijim mjestom.

Subotom samo retrogradno

Službeno smo konzervativna zemlja, naslov je koji sam odmah zapazila na Facebooku te saznala da je Stier svojim europskim kolegama poslao izjavu o hrvatskim prioritetima na polju ljudskih prava, pri čemu naglasio nije borbu protiv govora mržnje i rastuće diskriminacije prema manjinskim skupinama, već promoviranje prava vjernika i zaštitu tradicionalnih vrijednosti. Ovakvo posebno stajalište uputili smo samo mi, uz Poljsku i Mađarsku, a traži zaštitu tradicionalne obitelji temeljene na definiciji braka kao zajednice žene i muškarca također tumači da pravo na pobačaj ne pripada seksualnim i reproduktivnim pravima.

Iako je ovakvo postupanje ministra vanjskih poslova Stiera i njegovog sidekicka Ilčića, zabrinjava oporbu, pa v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, Karolina Leaković, kaže kako „ovo društvo nažalost, pod Plenkovićevom vladom postaje ženomrzačko društvo u kojemu žene više nisu sigurne kao što su nekada bile”, Andrej Planković izjavu ne smatra ničim posebnim, te ne vidi razloga dramatiziranju. SDP-ovac Joško Klisović naglasio je da se radi o velikom retrogradnom zaokretu u vanjskoj politici na području ljudskih prava, te da je Hrvatska u Vijeće za ljudska prava UN-a primljena na temelju sasvim drugačije platforme koje su se do sada držali i HDZ i SDP, zbog čega građane i građanke poziva da dignu glas protiv zaokreta u području prava žena.

Priliku imate već danas, potpisujući Apel Vladi RH za očitovanje o izjavama ministra vanjskih poslova, te 8. ožujka dolaskom na Noćni marš – 8. mart, jer voda nam je došla do grla.

Nedjeljni fašizam

Nakon ovakve subote, pitate se nosi li nedjelja nešto bolje ili bar ništa gore, no, džaba i Zagrebu povećanje turističke ponude i titule najboljeg Adventa, kad kao i Dubrovnik, i još puno gradova u Hrvatskoj, mrzi druge i drugačije.

Eto, u lijepom našem Zagreb gradu, ekstremno desničarska stranka A-HSP održala je danas marš, a onda i postrojavanje na glavnom zagrebačkom trgu, pri čemu su se okitili američkom zastavnom, zastavom Zavisne Države Hrvatske (jer unatoč imenu Nezavisna, NDH je bila marionetske politička tvorevina podijeljena na njemačku i talijansku okupacijsku zonu, dakle savršeno naci-fašistička) te zastavom neonacističke Nacionalne partije Njemačke (NPD) koja otvoreno zagovara nacističku ideologiju i protivi se imigrantima.

Izrekli su oni i zakletvu Donaldu Trumpu, a iako ovo zvuči kao naslov iz NewsBara, kao uostalom i mnoge nedavne vijesti, to se doista dogodilo, a dogodilo se već i u Srbiji, kada su isto učinili Šešelj i njegovi istomišljenici. Pa kao što je Željka uz rame četnicima, tako je i A-HSP uz rame Šešelju, no na žalost prodržavateljima i jednih i drugih nelogičnosti postupaka ovih prvaka domoljublja nekako uspjevaju pobjeći. Nije im izgleda čudno što ista ekipa koja truje građane Hrvatske mržnjom prema Srbima, s tim ‘zlikovcima’ surađuje kada treba mrziti nekog trećeg.

Da im se barem možemo samo nasmijati u lice kao nekom marginalnom faktoru u hrvatskom društvu, no na žalost postupcima hrvatske vlade i predsjednice države, koji iznova propuštaju osuditi ovakve ispade, a kojih je već neko vrijeme nemali broj, oni se smiju nama. Prešutnim odobravanjem vladajućih, konzervativna strujanja u Hrvatskoj samo dobivaju na snazi. Ne možemo si stoga dozvoliti trenutak nepažnje, trebamo ih prozvati za svaki pokušaj da nam ukinu stečena prava i za svako prešutno odobravanje netolerancije i diskriminacije, jer u suprotnom, možemo se samo nadati da doista postoji neka druga dimenzija u kojoj vlastodršci ne smatraju da nasilje i ubojstva žena nisu dovoljan razlog za ratifikaciju Istanbulske konvencije.


Povezano