Objavljeno

Nezavisni internetski portali u bitci za preživljavanje

Nedavno objavljeni rezultati Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, kako to, nažalost, najčešće biva, podigli su veliku buru na nezavisnoj sceni.  Glasno su se pobunili i kazalištarci, a Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba dužna nije ostala ni Inicijativa elektroničkih publikacija s područja kulture i civilnog društva (u narodu još poznati i kao internetski portali).

Nakon što je Saveza udruga Operacija Grad sazvao pressicu kako bi se među ostalim javno zapitao gdje je nestalo 11 milijuna kuna predviđenih za kulturu, predsjednik Vijeća za urbanu kulturu i kulturu mladih i poznati redatelj Mario Kovač tom se prigodom odlučio za zviždačku ulogu, te okupljenoj javnosti obznanio preporuke svog vijeća, koje se, kako se ispostavilo, bitno razlikuju od rezultata natječaja.

Budući da je 30 % sredstava predviđenih za elektroničke publikacije Grad odlučio izdvojiti za (do tada nepostojeći) portal Kultura u Zagrebu, te da su odlučili financirati i portal koji u prošloj godini nije imao skoro niti jedan novinarski tekst ( DOP magazin), može se pretpostaviti da se, prilikom podjele sredstava portalima, ni glasovi Vijeća za knjižničnu djelatnost i časopise nisu pretjerano uzimali u obzir.

Inicijativa elektroničkih publikacija s područja kulture i civilnog društva, koju čine portali Kulturpunkt.hr, Lupiga.com, Kupus.net, MVInfo.hr, Pogledaj.to, Urbancult.hr, booksa.hrH-alter.org, Queer.hr, Zamirnet.hr i Voxfeminae.net, stoga je poslala otvoreno pismo zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport u kojem traži:

1. Očitovanje Gradskog ureda o tome po kojim kriterijima su ocjenjivani portali;

2. Očitovanje Gradskog ureda o tome zbog čega se za elektroničke publikacije izdvaja tek 7,1% budžeta za časopise;

3. Javnu objavu Vijeća za knjižničnu djelatnost i časopise o dodijeljenim ocjenama za prijavljene projekte;

4. Hitnu korekciju Programa i rebalans proračuna;

5. Osnivanje posebnog Vijeća za medije u koje će biti uključeni članovi kompetentni za procjenu kvalitete elektroničkih publikacija, odnosno razdvajanje medija od knjižnične djelatnosti i nakladništva.

“Dok s jedne strane Grad izdvaja tolika sredstva za još nepostojeći portal, u isto vrijeme u potpunosti ignorira postojeće portale koji sustavno prate kulturu u Zagrebu (H-Alter, Queer.hr, Voxfeminae.net…). Portalima koje pak podržava dodjeljuje iznose koji nisu dovoljni za funkcioniranje ovih medija na mjesečnoj, a kamoli na godišnjoj razini. Uz to, portal Kultura u Zagrebu zamišljen je kao promotivni portal za projekte koje podržava Grad Zagreb pa se postavlja pitanje zašto se takav projekt financira iz javnih potreba za kulturu, a ne, primjerice, iz Ureda gradonačelnika koji već raspolaže s 2 milijuna kuna za projekt Zagreb.hr, odnosno 15 milijuna kuna za poslove informiranja i odnosa s javnošću.”, stoji u otvorenom pismo, kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje.


Povezano