Objavljeno

Ivo Josipović u epizodi: Na Harvardu. Prava idila.

Onome tko je gledao parodiju “Borat: učenje o američka kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan”, neki momenti iz prošlotjednog posjeta predsjednika Ive Josipovića SAD-u sigurno su se doimali kao ‘remake’ skečeva iz tog hit filma u kojemu je Sacha Baron Cohen utjelovio lik kazahstanskog novinara odlučnog da usvoji američki smisao za humor i, još bitnije, pridobije “važin” Pamele Anderson.

U petak navečer, 11. veljače, Josipović je na Harvardu, na forumu fakulteta John Kennedy i Instituta za politiku, održao izlaganje o Hrvatskoj (HRT). Predavanje garnirano narodnim poslovicama (“nema mira bez pravde” i “bolje imati dobrog susjeda nego veliki rat”) floskulama iz političkog žargona i cestogradnje (Hrvatska je prikazana kao most preko kojega će i druge zemlje u regiji dohvatiti bolju “europsku budućnost”) Josipović je uspješno izdeklamirao: kako je prigoda i iziskivala, prikazao je Hrvatsku kao modernu europsku zemlju, isklesanu snagom naroda i oplahnutu dobrom voljom naših susjeda. Prava idila.

Josipović se nije pripremio na pitanja iz publike. Ili, ako se pripremio, nije predvidio ono što mu ga je neki mladac postavio o budućnosti hrvatskog turizma. Ponesen, valjda, atmosferom učenja o američka kultura za boljitak veličanstveno država Hrvatska, Josipović je stao kimati glavom i izrazio nepokolebani optimizam

“jer je naše more kristalno čisto, a kako moja žena ne sluša, mogu reći i da imamo prelijepe djevojke.”

Prava idila. Baš kao na početku “Borata”, kad kazahstanski novinar predstavlja svoju obitelj u rodnom selu Kuzceku i sav ozaren od ponosa navodi kako je njegova sestra četvrta najbolja prostitutka u Kazahstanu, tako i Josipovićeva rodna Hrvatska ima svoje turističke adute: prelijepe djevojke. Kome se ne da potegnuti do Kuzceka, može skoknuti do jadranske obale, možda je malo skuplje, ali more je kristalno čisto, a iz plićaka se ljeska mokra, slana, suncem osunčana mitska turistička guza.

Iako na prvi pogled nevidljiva, razlika između Borata i Josipovića ipak postoji: prvi o svojoj sestri prostitutki govori montipajtonovski nevino, bez svijesti o političkoj nekorektosti, o moralnom prijestupu. Josipovićeva reanimacija onog umrlog pothvata nacionalne turističke zajednice, izvedena je s predumišljajem, u prilici kad je zadovoljen preduvjet odsutnosti supruge, s cerekom lisca; Josipović je mladim, obrazovanim Amerikancima s Harvarda prenio informaciju o dražima hrvatskog turizma onako kako se daje na posudbu vlastita kolekcija pornografskih časopisa; u povjerenju i poskrivećke.
Iz izvještaja s tog događaja da se iščitati da studenti baš i nisu bili na istoj frekvenciji kao Josipović pa je njegova suptilna promocija seks turizma i bajnih hrvatskih “važin” dočekana smijehom. Predsjednik se onda hitro ispravio, dometnuvši kako osim prelijepih djevojaka imamo mi… “i mladiće!” Super. Prava idila.


Povezano