Objavljeno

Humana Nova otvorila prvi Mali dućan

Socijalna zadruga Humana Nova otvorila je svoj prvi Mali dućan u Čakovcu. Zadruga sakuplja, sortira i reciklira odjeću iz lokalne zajednice, te prodaje proizvode koji nastaju na kreativnim radionicama udruga osoba s invaliditetom iz Međimurske županije.

Po pristupačnim cijenama u Malom dućanu Humana Nova može se pronaći kvalitetna nova, nošena i/ili reciklirana ženska, muška i dječja odjeća, kao i odjeća za bebe. Socijalna zadruga Humana Nova potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba i trenutno zapošljava 6 osoba, od toga 3 osobe s invaliditetom. Svojim djelovanjem aktivno i izravno doprinosi izgradnji društva tolerancije i suradnje te pomaže socijalno isključenim osobama i njihovim obiteljima unaprijediti njihovo samopouzdanje i kvalitetu života.

Prvi i za sada jedini Mali dućan Humana Nova se nalazi na adresi Kralja Tomislava 10 u Čakovcu, a drugi će se otvoriti u Varaždinu prvog dana proljeća.

Uz moto zadruge Humana Nova Tekstil nije otpad prionite i vi  proljetnom čišćenju ormara, a odjeću koju više ne koristite, umjesto u kontejner za smeće, odnesite u šivaonicu ove socijalne zadruge, koja se nalazi na adresi Dr. Ivana Novaka 38 u Čakovcu.

 Video prilog sa otvaranja Malog dućana – eČakovecTV

Socijalna zadruga Humana Nova jedno je u nizu društvenih poduzeća koja se razvijaju na području Međimurske županije od strane Autonomnog centra – ACT, kojem je u siječnju dodijeljena i prva hrvatska nagrade za socijalno poduzetništvo godine.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje proizvedemo 135 000 tona tekstilnog otpada, a odjevnim predmetima mogu biti potrebne stotine godina za razgradnju. Nerecikliranje odjeće povećava proizvodnju, a time i zagađenje jer 22.5% svih insekticida i 10% svih pesticida koji se utroše na godišnjoj razini se koristi kod uzgoja pamuka. Više informacija pronađite na službenoj stranici socijalne zadruge www.humananova.org.

Radno vrijeme Malog dućana Humana Nova u Čakovcu je ponedjeljak – petak od 10 do 17 sati, te subotom od 8 do 13 sati, a način plaćanja je isključivo gotovinom. eMedjimurje.hr, eCAkovec.com


Povezano