Objavljeno

Get Real! Aktivno starenje nije samo produljenje radne sposobnosti

Povodom Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti

Prema posljednjim podatcima prosječna dob u Europskoj uniji iznosi 39,8 godina, no do 2060. godine prosječni građanin će imati 47 godina, a na osobe starije od 65 godina će otpadati skoro 30% stanovništva EU-a. Paralelno će opadati i europsko radno sposobno stanovništvo, te će uskoro na svake dvije radno sposobne osobe dolaziti jedna starija.

Imajući ovakvu statistiku u vidu poprilično iznenađuje činjenica da su starije osobe gotovo nevidljive u velikom dijelu medijskog prostora, pogotovo žene. Kao da su godine, uz mladost i ljepotu, sa sobom odnijela i njihov značaj, pa tako i interes javnosti za njihove živote.

Starenje, kao opciju da se pobjegne iz društvenih procesa, ne priznaje ni Europska unija koja je proglasila 2012. godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Naime, starenjem populacije, države će imati sve veće troškove jer će isplaćivati više mirovina i više izdvajati za zdravstvenu skrb, a novac za pokrivanje tih troškove će trebati zaraditi radno sposobno stanovništvo. Stoga ni ne čudi da Europska unije apelira da se starijem stanovništvu, uz produženje radnog vijeka, pruže i bolji izgledi na tržištu rada, pa u skladu s tim veliki naglasak stavlja na cjeloživotno učenje.

Starije stanovništvo se također želi potaknuti na veći društveni angažman i međusobnu solidarnost, a velik značaj se pridaje i zdravom starenju, kako bi osobe treće dobi što duže živjele samostalno, te što manje opterećivale mlađe, radno sposobno stanovništvo.

Sve u svemu, čini se da nam je cilj duže i zdravije živjeti, kako bi dulje radili. Na svu sreću o starosti ne razmišljaju svi toliko pragmatično.

Da proces starenja može biti i nešto puno romantičnije i duhovnije od produljenja radnog vijeka potvrđuju akterke filma Get Real! Wise Women Speak, u čijem kontekstu fraza ‘aktivno starenje’ poprima posve drugačije značenje.

O mudrosti i nekoj drugoj ljepoti, koju su im donijele godine, u filmu redateljice Joni Steele Kimberlin govore glumica Jane Fonda, pjesnikinja Nikki Giovanni, urednica Susan L. Taylor, buduistička svećenica Tenzin Palmo, oceanografkinja Sylvia Earle, književnica Marianne Williamson, zabavljačica Della Reese, te nobelovke, umjetnice, bake, aktivistkinje i druge “strašne žene” pa ni ne čudi da je film zadobio simpatije brojne publike i žirija filmskih festivala, a zagrebačka publika će ga moći pogledati u sklopu programa Vox Femianae i Dokukino ponosno predstavljaju četvrtkom 5. i 12. travnja u dvorani Dokukina Croatia, Katančićeva 3.


Povezano