Objavljeno

Zaborav i zasluženi povratak filmske majke

Tko je Alice Guy-Blaché? Odgovor na ovo pitanje nisu mogli dati ni neki od najvažnijih povjesničara filma, sve do prije nekoliko godina, kada je redateljica Pamela B. Green snimila svoj prvi dokumentarni film, Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché, koji je nedavno prikazan u Zagrebu u sklopu 5. Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama.

Riječ je o svojevrsnoj istrazi, dekonstrukciji povijesti filma napisane muškom rukom, osobnom projektu redateljice s ciljem da otkrije tko je zapravo bila i što je za film kakav poznajemo danas značila žena imena Alice Guy-Blaché. Potaknuta kratkim filmom koji govori o filmskim pionirkama, redateljica kreće u detektivski pothvat prikupljanja materijala i informacija o životu i djelu žene kojoj su nepravedno oduzeta sva priznanja za doprinos filmskoj umjetnosti.

Rođena 1873. godine u francuskom Saint-Mandéu, Alice Guy se zapošljava kao asistentica u studiju Leona Gaumonta, gdje započinje svoje filmsko putovanje na kojemu je režirala, napisala ili producirala više od tisuću filmova, od njih čak 150 pomoću tehnike sinkroniziranog zvuka. Njezin prvi film iz 1896., The Cabbage Fairy, jedan je od prvih igranih filmova, a čini se kako je upravo Alice bila ključna figura za nastajanje te filmske vrste. I ne samo to, njezin opus filmskih radova broji nevjerojatna žanrovska ostvarenja, među kojima se posebno ističe komedija, a jedna je od prvih autorica koja je snimala feminističke filmove, kao i film u kojemu uloge tumače isključivo afroamerički glumci (A Fool And His Money).

Iako su se njezine uspješnice počele nizati za vrijeme života u Francuskoj, gdje je otpočetka bila uključena u važna filmska društva (upravo je ona prisustvovala jednoj od prvih projekcija braće Lumiere), Alice se nakon udaje za snimatelja Herberta Blachéa odselila u Ameriku, a u prvom domu filma, New Jerseyu, osnovala je Solax Film Studio, jedan od prvih filmskih studija u Americi, gdje je radila kao redateljica, producentica i scenaristica.

S ciljem da dozna kako je došlo do razvoja filma kakav poznajemo danas, ali i zbog čega je ova filmska genijalka zaboravljena u objema zemljama u kojima je stvarala, istraživačko putovanje Pamele B. Green započinje na američkom tlu. Naime, vođena obiteljskim stablom, redateljica pokušava kontaktirati sve osobe koje bi mogle biti povezane s Alice te uspješno prikuplja materijale koji su desetljećima stajali na tavanima i kod filmskih kolekcionara. Iako zahvaljujući pronađenim snimkama i fotografijama uspješno gradi mozaik njezina rada i života, većina radova koje potpisuje Alice Guy Blanche vjerojatno je nepovratno izgubljena diljem svijeta.

Kroz slagalicu njezina života vodi nas pripovjedački glas Jodie Foster, jedne od producentica filma. Iako će samo saznanje o genijalnosti Alice Guy-Blaché i fragmenti njezinih filmova u gledatelju probuditi malu ekstazu, jer riječ je o doista nevjerojatnoj ličnosti za čiji doprinos filmu umalo da nismo nikada doznali, nešto će drugačije biti nakon saznanja kako se to zapravo dogodilo.

Nije posebno iznenađujuće, ali lik i djelo Alice Guy-Blaché izbrisani su isključivo zahvaljujući – muškarcima. Naime, nakon razvoda od Herberta, koji preuzima sve zasluge za tada već čvrsto utemeljen Solax studio, Alice se vraća u Francusku, gdje kojoj je njezin rad potpuno zaboravljen. Na koncu, pregršt njezinih filmova potpisuju muškarci, i to uglavnom asistenti s kojima je radila na setu.

No, ova je filmska genijalka bila svjesna kazne koju će morati podnijeti zbog toga što iza njezinih radova stoji žena, a u dokumentarnim snimkama na kojima je pobliže upoznajemo, i to već kao staricu koja je izrazito ponosna na vlastito nasljeđe, sva se njezina briljantnost realizira u liku osobe. Naime, pred sam kraj svog života, britka i šarmantna Alice, potaknuta iskustvom povratka u Francusku, priznaje kako se boji da sav njezin rad ne padne u zaborav. Ipak, da se to ne dogodi pobrinula se redateljica koja je ovim esejističkim dokumentarcem uspjela promijeniti kontekst i dokazati lažnost muškom rukom napisane filmske povijesti.


Povezano