Objavljeno

Vox Feminae Festival prikazuje glazbeni dokumentarac Turning, posvećen performericama grupe Antony and the Johnsons

Glazbeni dokumentarac Turning prati koncerte Antony and the Johnsons i njegove trinaestoročlane grupe performerica na istoimenoj europskoj turneji 2006.
Glazbene izvedbe na temu otuđenja i transcendentalnosti isprepliću se s točkama „ljepotica“ na rotirajućoj platformi koje utjelovljuju ne samo žensku ljepotu već samim svojim prisustvom istražuju pojmove ženstvenosti i identiteta uopće. One su androgine ili transrodne, sakrivene šminkom ili ogoljene do kože. One su, poput samog/e Antony, teško odredivog roda. Duhoviti i dirljivi razgovori otkrivaju njihov životni put i borbu da budu što jesu.

U krizna vremena, kakvo je ovo recentno, društva se, pa i ona najrazvijenija, gotovo u pravilu bave pokušajima zadovoljavanja tek prosječnih potreba prosječnog pojedinca ili interesnih skupina koje se bore za prava širokih društvenih slojeva. U takva se vremena opće neimaštine i poljuljanih moralnih vrijednosti pitanja manjinskih skupina, koje već ionako žive na društvenom rubu, imaju tendenciju još više marginalizirati, s obaveznom racionalizacijom kako je nahraniti narod (država) ili porodicu (pojedinac) važnije nego riješiti prava pedera, primjerice, ili poraditi na sustavnom suzbijanju zlostavljanja žena. Kriza kao da je specijalno dizajnirana da posluži odgađanju hvatanja u koštac s osnovnim ljudskim pravima, tjerajući većinu da im se problemi rodnih manjina, posebno transrodnih osoba, njihova društvena nevidljivost i nemogućnost odabira identiteta čine banalnima i razmaženima u odnosu na njihove egzistencijalne. To barem može biti pokušaj bistrenja razloga što u 21. stoljeću još uvijek i u najrazvijenijim društvima postoji nevjerojatan otpor u razumijevanju ili barem toleriranju drugosti i osnovnom ljudskom pravu da živi prema vlastitom određenju.

Dokumentarni film Turning, dansko-američke koprodukcije, problematizira i osvještava na posredan način upravo to pitanje, kroz vrlo intimne intervjue žena koje svojim osobnim pričama demistificiraju pitanje rodnih granica, transrodnosti i fundamentalnom pravu osobe na nesmetano tjelesno postojanje, neovisno o spolu koji joj je pripisan rođenjem.

https://www.youtube.com/watch?v=yye-J-dwB-8

Svaka od dvanaest sudionica uspješnog njujorškog underground showa Turning vrlo otvoreno govori o vlastitim životnim pričama koje se uvelike razlikuju jedna od druge s obzirom na okruženje iz kojega su potekle, različit odgoj, obrazovanje i sve ono što određuje mozaik ljudskih identiteta, no sve se one bez obzira na svoju različitost stapaju u ovome filmu u univerzalnu priču o ranjivosti, usamljenosti, odbačenosti uslijed društvene okrutnosti, o slobodi od svakog vida društvenog ugnjetavanja, o umjetnosti koja nenametljivo spaja i nadi da je prekretnica moguća. Jedna od potresnijih priča je ona najstarije članice Turninga, umirovljenog profesora matematika s NYU-a, koji je svoj stvarni rodni identitet počeo nesmetano izražavati tek po odlasku u mirovinu, kada više nije bio egzistencijalno ucijenjen društvenim konvencijama.

Vrlo polaganog tempa, ispresjecan potresnim i duhovitim osobnim pričama, u ovome je glazbenom dokumentarcu gotovo u cijelosti prikazana predstava Turning u kojoj idejni začetnik i autor ovog projekta Antony, pjeva balade o otuđenosti i transcedentnosti, uz prateći orkestar The Johnsons, dok se na rotirajućoj platformi i velikom ekranu vrti svaka pojedina žena o kojoj je u pjesmi riječ, a koja svojom pojavom utjelovljuje istovremeno i androginost i ženstvenost, transrodnost, rodnu neodređenost i identitet općenito. Ovu zanimljivu fuziju art filma i koncerta režirao je američki redatelj i umjetnik Charles Atlas, poznat kao pionir media-dance žanra u kojemu se prikazuje umjetnički progres direktno pred kamerom.

Film je brzo stekao pažnju gledatelja i kritike, bio je sudionik i pobjednik mnogih europskih festivala, a bit će prikazan u petak i subotu, 23. i 24. studenog s početkom u 19 sati u kinu Europi.


Povezano