Objavljeno

Taliya.Date.Com (Izrael, 2011)

Za Vox Feminae izraelska redateljica sa trenutnim boravkom u Beču Taliya Finkel dijeli priču o dokumentarcu Taliya.Date.Com koji je na rasporedu danas u 19h u kinu Grič u sklopu 5. Vox Feminae festivala.

Taliya Finkel: Ideja za projekt ´Taliya.Date.Com´ projekt javila se u zimi 2002. godine, dok sam tražila ljubav u Tel Avivu. Izlazila sam tipovima i bilježila svoja iskustva prije i poslije svakog spoja. Na taj sam način prikupila hrpu vizualnog i pisanog materijala koji je svojevremeno urodio knjigom ´Dokumentarne pjesme´ (Documentary Poems).

Knjiga je izašla u travnju 2009. godine. Otprilike u to vrijeme sastavila sam i sinopsis za film i počela ga slati lokalnim sponzorima tražeći financijsku podršku. Film je dovršen i prikazan na izraelskom Kanalu 8 (TV program posvećen kulturi i dokumentarnim filmovima) početkom 2011.


Kako si se uopće odlučila upustiti u snimanje filma? Je li krajnji rezultat bio u skladu s tvojim očekivanjima?

To je jako dobro pitanje. Svi moji filmovi nastaju iz mojih osobnih pustolovina. Moj prethodni film, Over My Dad´s Body (Preko mog mrtvog oca) je dokumentarni triler koji prati bilježi moj pokušaj rekonstruiranja prošlosti mog oca. U pratnji privatnog istražitelja prošla sam težak put od Izraela do ukrajinskog zatvora.

Pustolovina iz koje se rodio ´Taliya.Date.Com´ mnogo je ljepša, a uključuje proučavanje internetskih dating stranica i upoznavanje velikog broja muškaraca koji, poput mene, traže pravu ljubav. Film gotovo u potpunosti odgovara mojoj prvotnoj zamisli. Željela sam snimiti film o vlastitom iskustvu pisanja pjesama, ali kao fokus uzeti tuđa iskustva sa spojevima na slijepo. Međutim, nisam bila zadovoljna s prvom verzijom, pa sam se odlučila za više ´dokumentarni´ pristup. U glavi sam imala neku vrst mozaika, puzzle sastavljene od vlastitog iskustva snimanja tuđih iskustava sa spojevima na slijepo, koje bi u konačnici predstavljale širu sliku ´svijeta izlazaka´. Da bih to postigla razgovarala sam preko 20 različitih osoba.

Na kraju sam shvatila da bi to ipak moglo biti previše za gledatelje – na kraju krajeva, kroz sve se priče provlačila neka zajednička crta, budući da svi mi manje-više dijelimo slična iskustva. Tada mi je sinulo da bi ipak bilo najbolje da se jednostavno usredotočim na vlastitu priču te eventualne praznine popunim dramskim rekonstrukcijama.

Koje iskustvo vezano za nastanak ovog filma bi izdvojila kao najdragocjenije?

Snimanje filma za mene je prilika da radim s ljudima koji doista vjeruju u moju viziju i daju sve od sebe kako bi mi pomogli da ju i realiziram. Projekt ´Taliya.Date.Com´ okupio je mnogo sjajnih i talentiranih osoba – osobito bih istaknula montažera Itaya Livnea, te nevjerojatnog glazbenika Erana Zura koji je također posudio glas ´Spoju br. 16´. Osim toga, bila sam u prilici upoznati sjajne glumce.

Film je rezultat dugog putovanja na kojem sam naišla na mnoge prepreke. Svaki put kad vidim svoj film na velikom platnu ili dobijem e-mail od nekoga kome se film svidio ili učvrstio njegovu/njezinu vjeru u spojeve na slijepo, znam da se sav taj trud i naporan rad na kraju isplatio.

Možeš li izdvojiti nešto što si naučila iz ovog iskustva, a misliš da će ti koristiti u daljnjem radu? Imaš li kakav savjet za druge filmašice i filmaše?

Ono što sam naučila, a vrijedi podijeliti s drugim nezavisnim filmašima i filmašicama je slijedeće:

  1. uvijek se konzultirajte s odvjetnikom, čak i oko naizgled nevažnih sitnica. Nikada ne radite bez ugovora – nažalost, postoje svakakvi gadni i neprofesionalni ljudi, nikad ne znate što vas čeka.
  2. prije nego odlučite raditi s nekime, svakako ga ´provjerite´ i po mogućnosti zahtijevajte preporuke
  3. budite tvrdoglavi, vjerujte u vlastitu viziju, ne odustajte


I za kraj, reci nam na čemu trenutno radiš?

Trenutno radim na dva projekta. Jedan je dokumentarac o stranom glazbeniku koji se pokušava probiti u Beču. Osim toga, surađujem s jednim scenaristom na scenariju za svoj prvi igrani film. Jako sam uzbuđena!

 

Zahvaljujemo se Taliyi na odgovorima i savjetima i želimo joj sve najbolje na njenin sadašnjim projektima, a mi Vas pozivamo da dođete na današnju projekciju i pogledate kako je prošla njena posljednja filmska avantura prerušena u uistinu kreativnu online ljubavnu potragu! Više o filmu možete saznati i na www.taliyadate.com.


Povezano