Objavljeno

Prva epizoda serije “Genijalna prijateljica”: Sljedbenici Ferrante kulta neće biti nezadovoljni

Na HBO-u bliži se datum prikazivanja serije Genijalna prijateljica, snimljene prema istoimenom romanu jedne od najslavnijih i najčitanijih književnica današnjice – Elene Ferrante. Ususret emitiranju prve od osam epizoda serije, prisustvovala sam prošlotjednoj premijeri u kinu Europa, u organizaciji izdavačke kuće Profil.

Režija je povjerena Saveriu Costanzu, talijanskom redatelju kojeg je odabrala sama Ferrante, pažljivo odabran cast, napolitanski dijalekt, besprijekorna dramaturgija, autentične lokacije snimanja: sve nabrojeno, a i nešto više od toga, prisutno je prvoj epizodi osmodijelnog serijala koji s emitiranjem na HBO-u starta 18. studenog u 21 sat. Staro napuljsko predgrađe, miris siromaštva i atmosfera bučnog južnjačkog života na ulici, također su sjajno pogođeni.

HBO je seriju proizveo u koprodukciji s talijanskim RAI Fictionom. Očito je da su pravila igre za režiju i realizaciju ove adaptacije bila vrlo jasna: ni u ludilu odstupati od pripovjednih matrica popularnog romana. Ni HBO-u ni RAI-ju nije bilo u cilju navući na sebe nezadovoljstvo autorice “Napuljske tetralogije” i najvjernijih pripadnika Ferrante kulta.

Kadar iz serije “My Brilliant Friend”

Ono što upada u oko nakon gledanja prve epizode je očita pažnja redatelja i scenarista da se drže svih detalja i finesa književnog predloška. Respekt spram originalne literarne priče snažan je i vidljiv u prvoj epizodi serije, te ako se sličan tretman nastavi i dalje, u seriji neće biti mjesta za režijske eksperimente i iskorake koji bi ponudili izazovnije filmsko čitanje “Genijalne prijateljice”.

Neki su preispitivali i odluku produkcije da se ekranizacija povjeri redatelju muškarcu. Kada je produkcija serije objavila da je za ovaj zadatak odabran 43-godišnji Rimljanin Saverio Costanzo, poznat po režiji filmova Hungry Hearts i Samoća primarnih brojeva (prema romanu Paola Giordana), očito specijalist za književne adaptacije, postavljalo se pitanje zašto za zadatak utjelovljenja slojevitog prijateljstva između dvije žene nije odabrana redateljica. No, ubrzo se saznalo da je sama Ferrante odabrala Costanza kojemu je ponudu za ekranizaciju prenijela njezina izdavačka kuća.

Nije tajna da je Elena Ferrante bila uključena u cijeli proces snimanja serije. Kada su joj producenti u jednom trenutku poslali kratki trailer vrlo brzo su dobili dramatične naputke koje je Ferrante poslala po svom izdavaču, a u kojima se tražilo da pošalju fotografije lutaka kojima se Lenu i Lila igraju na ulici, iznad prozora mračnog podruma. Naime, Ferrante je strahovala da lutke nisu “originalne”, no nakon što su fotografije poslane, spisateljica je odobrila trailer.

Devet tisuća djece prošlo je kroz audicije na Jugu Italije, kako bi se pronašle djevojčice koje će glumiti djevojčice i tinejđerke Lilu i Lenu. Također, tražili su djecu koja mogu govoriti specifičnim napolitanskim dijalektom iz romana “L’amica geniale”. Četiri glumice koje su odabrali nemaju profesionalnog glumačkog iskustva, ali nakon gledanja prve epizode moram priznati da je postava izvrsna; Ludovica Nasti koja glumi mlađu Lilu crnokosa je i vižjasta djevojčica koja je „samom vragu ispala iz torbe“, a Elisa del Genio s lakoćom utjelovljuje karakter radoznale, ali plahe Lenu. Nemamo razloga sumnjati ni da će jednako uspješne biti i Gaia Girace i Margherita Mazzucco, koje tumače Lilu i Lenu u nešto starijoj dobi.

Razumljivo je da su se tvorci serije našli pred teškim zadatkom. Jer kako istovremeno zadovoljiti velika očekivanja različitih ciljanih skupina publike: zahtjevno ljevičarsko krilo, brojnošću najmanje, ali uplivom u medije nezanemarivo, no i onu mnogo brojniju publiku u koju se ubrajaju čitatelji i čitateljice koji žele što vjerniji prikaz knjige “Genijalna prijateljica” i treću, najdominantniju skupinu – ljude koji nisu čitali knjigu, ali privlači ih zamamni miris književne senzacije i misterije koji se širi oko cijele Ferrante groznice.

Vidjet ćemo kako će se Saverio Costanzo nositi sa ostalim važnim karikama  priče – uvođenjem lika zrelog Nina Sarratorea, za Ferranteinu priču iznimno važnim odnosom Elene i njezine majke, Lilinim odnosom s brojnim muškim likovima u rajonu.  Nije lako sklopiti u savršeno koherentnu slagalicu koloplet živopisnih likova iz „Genijalne prijateljice“ i njihove kompleksne odnose. A hoće li predoslovnost i prejako držanje za književni original ugušiti magiju, pokazat će epizode koje slijede.


Povezano