Objavljeno

Petra Grozaj: Gospođice iz kataloga

U četvrtak, 30. studenog 2006., u Galeriji Josip Račić u Zagrebu otvorena je izložba ‘Gospođice iz kataloga’ Petre Grozaj.

Ovom izložbom autorica povezuje sve likovne elemente koje je koristila do tada u svom slikarstvu, koje sučeljava na intrigantan način, koristeći njihove kombinacije unutar jednog djela, kao što su crtački i slikarski element, tranparentno i pastozno nanošenje boje, koloristički kontrast te apstrakciju i realizam.

Novim ciklusom slika ‘Gospođice iz katologa’, tada već afirmirana slikarica mlađe generacije Petra Grozaj nastavlja, zapravo, slikarski niz vizualnih predodžbi i zakonitosti u kompozicijama kojima povezuje i razrađuje likovne elemente koje je već dosada koristila u svome radu.

To znači da u polju slike i tehnici izvedbe inzistira na jedinstvu polariteta sadržanih u linearnom, odnosno crtačkom principu (primjerice, crni obrisi) nasuprot slikarski ostvarenim dijelovima, prozirnim i pastoznim nanosima boje te kontrapunktu u uvjetno i postmoderno shvaćenom tretiranju realistički slikanih lica, odnosno portreta bezimeninih ženskih modela preuzetih iz istrošenog modnog kataloga i apstraktno – u blagoj gradaciji jedne boje – shvaćenoj pozadini na koju se portret naslanja.

Na plastično, konkretno i stilizirano portretno slikanim licima jasno se vide šupljine: očne duplje, šupljine usta i nosnica kroz koje probija ravnomjerna boja podloge platna stvarajući čak morbidan osjećaj na promatrača i pridajući slikanom portretu dojam žive ljudske maske.

Što se zapravo krije iza lica tih ljepotica što nas svakodnevno bombardiraju iz različitih medija i stvaraju zavodljiva obećanja?

Ta ženska lica se smiješe, ali taj smijeh je leden, a pokatkad se naziru i linearno iscrtani zubi. I dok se smiješe istovremeno odaju osjećaj izgubljenosti i tjeskobe, nutarnje konfuzije promjenljivošću osjećaja što zrače iz slike u svekolikom ozračju thanatosa – nagona smrti što proviruje iz portretnih, zapravo posmrtnih maski.

Petra Grozaj povezuje prostor, duh vremena i materiju kroz postojano i promjenljivo, što je ujedno krhko i stameno. U izrazitim kontrastima prikazanog, autorica vizualno i sadržajno naglašava jedinstvo različitosti što se očituje u cjelini izložbe i postupnim varijacijama viđenog i prikazanog. U prostoru Studija ‘Josip Račić’ izložen je i modni katalog iz koje je autorica preuzela motive, pa promatrač može usporediti fotografije i autoričine slikarske realizacije koje su nastale na temelju njih.


Povezano