Objavljeno

Acija Alfirević: Rođenje u Veneciji

Zbirka Poqueerene priče (Domino, 2004.) predstavlja prvi pokušaj tematiziranja pojma queer u formi kratke priče u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Natječaj za priče bio je objavljen u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Od ukupno prijavljena 343 rada/autora_ica, u ovoj zbirci objavljeno je 36 priča, uključujući onu Acije Alfirević.

Acija je također autorica kratke priče “Tko se boji Dolly Wilde?”, prve kratke priče lezbijske tematike objavljene u Večernjem listu.

Acija Alfirević (1951.) je teatrologinja, književnica i književna/dramska prevoditeljica. Radila je kao sveučilišna lektorica i profesorica u Londonu, New Yorku, Zagrebu, Melbourneu, Budimpešti, Berlinu i Krakovu. Ima preko 200 objavljenih radova – poezije, proze, novinarskih/publicističkih i znanstvenih radova te književnih/kazališnih prijevoda u Hrvatskoj i inozemstvu. Pjesme i kratke priče su joj objavljene u antologiji hrvatske ljubavne poezije Odjeci đulabija (2006.); u nekoliko zbirki Vrazova ljubica; Svaka priča na svoj način: hrvatska ženska kratka priča (2006.) i Poqueerene priče (2004). Za svoj predavački i spisateljski rad u više je navrata nagrađivana (primjerice, Demetrovom nagradom za životno djelo HDKKT-a 2023. godine). Članica je Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatskog novinarskog društva (pridružena članica), Hrvatskog muzikološkog društva (pridružena članica), Matice hrvatske (Odjel za filozofiju, književnost, kazalište i film), International Harold Pinter Society, International Theatre Institute, International Association of Theatre Critics i International Federation of Journalists.


Povezano