Filmske večeri u Močvari: Betonski spavači

Dokumentarni serijal Betonski spavači bavi se utopijskim ambicijama i kontroverznim sudbinama remek-djela domaće modernističke arhitekture, baš kao i nedavno okončana izrazito uspješna izložba Betonska utopija njujorškog Muzeja moderne umjetnosti.

Filmske večeri u Močvari ugostit će autorski tim ovog hvaljenog serijala čija druga sezona još uvijek čeka svoje prikazivanje i tako otvoriti pitanja što ih pred nas postavlja naša zapostavljena i devastirana modernistička baština iz razdoblja socijalizma, ključnog trusnog teritorija za mentalne arhitekture naše svakidašnjice. U vremenu, i prostoru, snažnog ideološkog naboja arhitekture – naziva ulica, specifične “težine” spomenika kao trodimenzionalnog teksta i propitivanja (kulture) sjećanja, veza između arhitekture i svakodnevice snažnija je no ikad.

U tom smislu zanimljiva je i konceptualna veza filma i arhitekture, odnos arhitektonskog i filmskog prostora, te pitanje na koje načine arhitektura može preuzeti određene narativne elemente u filmu – i pod kojim uvjetima i na koje načine arhitektura iz kulise postaje protagonist. Koji i koliki su kritički potencijali arhitekture i filma: kako se odnose prema stvarnosti i kako mogu uvesti nove načine gledanja na stvarnost? O svemu tome razgovarat će se s redateljem i scenaristom serije Sašom Banom, scenaristima Nevenkom Sablić i Marojem Mrduljašem te producenticom Miljenkom Čogeljom, a prije toga će posjetitelji/ce pogledati jednu epizodu serijala.

Gosti: Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić, Miljenka Čogelja
Moderira: Višnja Vukašinović

PROGRAM:

19:30 vrata
20:00 Projekcija – Betonski spavači
21:00 Razgovor


Povezano