Stipendija za sigurnost novinara i novinarki

Internews je 2021. godine pokrenuo Stipendiju za sigurnost novinara i novinarki. Ovaj program okuplja suradnike i suradnice iz zemalja srednje i jugoistočne Europe kako bi poboljšali njihove vještine na području digitalne sigurnosti i pomogli im u jačanju sigurnosti lokalnih novinarskih zajednica kroz ciljane angažmane.

Prva skupina stipendista i stipendistkinja uključivala je šest srednjoeuropskih zemalja, a od ove godine program je proširen na tri nove zemlje: Albaniju, Bugarsku i Hrvatsku.

Gong je Internewsov partner u Hrvatskoj i odgovoran za aktivnosti koje se implementiraju u Hrvatskoj.

Ako vas zanima digitalna sigurnost, novinari_ke ste ili ste se bavili_e medijima, dolazite iz jedne od navedene tri zemlje – onda je ovo idealan program za vas! Planira se angažirati ukupno 12 stipendista, otprilike četiri po svakoj zemlji. Stipendisti i stipendistkinje ne moraju biti stručnjaci_kinje za digitalnu sigurnost ili novinarstvo, ali bi trebali biti zainteresirani za oboje. Posebno se traže osobe zainteresirane za angažiranje pripadnika nedovoljno zastupljenih zajednica (primjerice, kandidati koji se identificiraju kao žene, kao LGBTQI+ ili kao pripadnici etničkih manjina)!

Tijekom Stipendije koja traje više od godinu dana, dobivat ćete ​​stalno mentorstvo, podršku i materijale za obuku. Pokrit će se teme osnovne i napredne digitalne sigurnosti, rizike s kojima bi se regionalne medijske kuće mogle suočiti i još mnogo toga! Sudionici će biti pozvani i na tri regionalne radionice – jednu za mapiranje sigurnosnih potreba novinarki iz regije, jednu o konceptima digitalne sigurnosti i jednu o sigurnosnim potrebama marginaliziranih zajednica. Nakon tih radionica, dobit ćete stipendiju za organiziranje treninga o digitalnoj sigurnosti i sesija za dijeljenje znanja u vašoj regiji.

Sve što trebate učiniti za prijavu je ispuniti OVAJ OBRAZAC prije 11. ožujka 2022.! Više informacija pronađite na stranici Gonga.


Povezano