Simpozij Žene i komunizam – hommage Lydiji Sklevicky

U posljednjem desetljeću primjećuje se porast zanimanja za istraživanje odnosa žena i komunizma, odnosno za revalorizaciju uloga društvenih i političkih aktivistkinja i ženskih organizacija u komunističkoj Jugoslaviji, ali i u ostalim bivšim komunističkim zemljama u regiji.

Ovim simpozijem, koji je dio istraživačkoga projekta Moderne misleće žene: intelektualni razvoj žena u Hrvatskoj 20. stoljeća, želi se iznova vrednovati ulogu Lydije Sklevicky (1952.-1990.) u postavljanju temelja za proučavanje iskustva žena u komunističkome režimu i potaknuti raspravu o novim doprinosima u istraživanju ženskih aktivnosti u komunizmu.

Pozivaju se stručnjake/inje koji/e se zanimaju za povijesna, antropološka, sociološka i druga istraživanja ovih fenomena da do 22. ožujka pošalju kratke sažetke svojih izlaganja e-poštom na: feldman.andrea@gmail.com, mari.kardum@gmail.com

“Smatramo poticajnim pokušati u raspravi odgovoriti na sljedeća pitanja: Koliko je važan fenomen autonomije u istraživanju ženske povijesti socijalizma? Je li mogućnost samostalnoga, neovisnoga djelovanja ključan element kojim se pojave i odnosi žena prema državnom socijalizmu smatraju feminističkima? Je li položaj žena u socijalističkom društvu odražavao uspješno provođenje državnih politika s najviših mjesta u društvenoj hijerahiji, ili lažnu univerzalnost tzv. rješenja “ženskog“ pitanja? Jesu li političke i ekonomske pojave postsocijalizma osnova za reviziju, odnosno za pozitivnije interpretacije odnosa države prema ženskom pitanju?”, pišu organizatorice.

Simpozij će se održati 7. svibnja 2020., na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.


Povezano