Rise of Women – rezidencija za mlade umjetnice iz područja vizualnih umjetnosti

U okviru projekta pod nazivom Rise of women in culture in Western Balkans održat će se rezidencijalni program za umjetnice koje djeluju u području vizualnih umjetnosti u trajanju od ukupno 14 dana, od 3. do 18. svibnja 2022. godine u Zadru, Hrvatska.

Rezidencijalni program će osigurati prostor i uvjete za individualno i kolektivno stvaranje i produkciju umjetničkih djela, razmjenu znanja među mladim umjetnicama i kustosicama. Pri završetku rezidencijalnog programa umjetnice će imati priliku sudjelovati u procesu izrade i postavljanja radova u virtualnu stvarnost korištenjem VR tehnologije. Umjetnička djela nastala tijekom rezidencijalnog programa postat će sastavni dio kolektivne izložbe u fizičkoj i virtualnoj stvarnosti. Tijekom dvotjednog rezidencijalnog programa održat će se panel rasprava čiji će glavni fokus biti na trenutnoj poziciji i ulozi žene na nezavisnoj kulturnoj sceni i u sektoru kreativne i kulturne industrije. Također, organizirat će se studijski posjet akterima nezavisne kulturne scene, kulturne i kreativne industrije u Zadarskoj županiji. Rezidencijalni program ima fokus na mlade umjetnice te će se tijekom programa posjetiti Centar za mlade u Zadru.

Prijaviti se mogu:

  • Žene umjetnice koje djeluju u području vizualnih umjetnosti.
  • Kandidatkinje koje u trenutku prijave imaju između 22 i 28 godina starosti (uključujući 1994. godinu i 2000. godinu kao godinu rođenja).
  • Umjetnice s prebivalištem u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Sloveniji ili jednoj od zemalja članica Europske unije.

Prijave za sudjelovanje su besplatne. Prijave se moraju podnijeti na engleskom jeziku, koristeći online prijavni obrazac koji je sastavni dio poziva.

Odabrane umjetnice će trebati uplatiti kotizaciju za sudjelovanje u iznosu od 100 EUR prilikom potpisivanja ugovora i obavezne su sudjelovati na rezidenciji u punom trajanju navedenom u pozivu.

Umjetnički radovi nastali tijekom rezidencijalnog programa se vraćaju umjetnicama po završetku izložbe o trošku organizatora rezidencijalnog programa.

Kako se prijaviti?

  • Ispunite prijavnicu ovdje.
  • Pošaljite minimalno 3 ili maksimalno 7 radova. Moguće je poslati 1 fotografiju svakog rada, a u slučaju da se radi o skulpturi, instalaciji ili drugom objektu potrebno je poslati 3 fotografije prikaza umjetničkog rada iz različitog kuta snimanja.
  • Pošaljite prijedlog umjetničkog rada koji biste izradili/koji planirate izraditi na rezidenciji (maksimalno 500 znakova).
  • Pošaljite kopiju osobne iskaznice ili putovnice na kojima su jasno vidljivi datum rođenja i adresa prebivališta.

Prijave su otvorene do 10. veljače 2022. godine. Za sva pitanja obratite se na artresidency@udrugaprizma.hr


Povezano