Poziv za sudjelovanje u scenarističkom programu “Zora Dirnbach”

Strukovna udruga SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela otvara poziv za drugo izdanje razvojnog programa za scenarije dugometražnih igranih filmova, s naglaskom na njihovu društvenu dimenziju!

Iako se filmski radovi često bave društvenim temama, programi razvoja scenarija uglavnom su fokusirani na razvoj njihovih formalnih aspekata. Za razliku od navedenih scenarističkih programa, ovaj je program usmjeren na bavljenje sadržajnim elementima scenarija. Imenujući platformu po Zori Dirnbach, doajenki domaće scenaristike koja je, osim toga, radila i kao urednica i novinarka, te čiji je rad bio prožet snažnim antifašističkim duhom, ovim programom lokalnoj scenarističkoj sceni želimo omogućiti edukaciju u polju ljudskih i radničkih prava, ženskih, LGBTIQ i prava drugih manjina, politika identiteta, feminizma, politika obrazovanja, socioekonomske nejednakosti i klimatske pravde

Cilj je da odabrani autori i autorice dobiju mogućnost da svoje scenarije, koji se dotiču nekih od navedenih tema, razvijaju u suradnji s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama koje su angažirane kao mentorice u sklopu programa, a to su Marija Brajdić Vuković, Emina Bužinkić, Maša Grdešić, Iva Marčetić, Barbara Matejčić, Marija (Maruška) Mileta te Karla Lončar.

Tko se može prijaviti?

Poziv je otvoren za sve članice i članove strukovnih udruga u polju scenaristike kao i studentice i studente dramaturgije i filmske režije umjetničkih akademija! 

Kako se prijaviti?

Za prijavu je potrebno ispuniti formular dostupan na web stranici projekta, poslati scenoslijed, treatment ili scenarij, pismo motivacije za sudjelovanje u programu, uz obrazloženje odabira mentorice te plan istraživanja.

Kako izgleda program?

Za sudjelovanje u programu bit će odabrana dva autora odnosno autorice koji će tijekom pet mjeseci trajanja programa imati obvezu minimalno pet radnih susreta sa mentoricom po vlastitom izboru. Sudjelovanje u programu honorirano je stipendijom u ukupnom iznosu od osam tisuća kuna bruto. Po završetku programa, odabrani autori i/ili autorice predat će novu verziju scenoslijeda, treatmenta ili scenarija te izvještaj o radu u sklopu programa.

Za sva pitanja posjetite web stranicu projekta zoradirnbach.spid.com.hr ili se obratite na adresu zoradirnbach@spid.com.hr.


Povezano