Poziv za predlaganje fotografskih radova za Nagradu Marina Viculin 2019.

Foto: Organ Vida

Nagrada Marina Viculin 2019/20 dodjeljuje pojedincima/kama ili kolektivima koji se izražavaju u mediju fotografije.

Hrvatski državljani ili strani državljani koji žive u Hrvatskoj imaju pravo na prijavu. Svi prijavljeni autori/ce mogu se natjecati prilaganjem neobjavljenog rada koji je u nastanku i sinopsisa s metodologijom izrade završetka istog rada, uključujući prijedloge o konačnom načinu prezentacije.

Novi pristup mediju, izvanredan talent, inovativnost fotografskog jezika, umjetnička kvaliteta, relevantnost teme, kao i jedinstvenost izričaja su glavni kriteriji kojima se vodi stručni međunarodni žiri u procjenjivanju najboljega rada. Novčani iznos od 25.000 kn dodjeljuje se jednom autoru/ici ili umjetničkom kolektivu prema odluci međunarodnog žirija za završetak započetog umjetničkog projekta i izložbenu prezentaciju tijekom narednog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida.

Tijekom godine dana rada na projektu dobitnik/ca potpore obvezan je dvaput prezentirati rad u nastajanju žiriju od kojeg će dobiti komentare i smjernice, savjete i mentorship. Unutar iznosa koji se dodjeljuje kao Nagrada, Organ Vida osigurava galerijski prostor za završen rad, tehnički podupire njegovu izvedbu i postavljanje te tiska katalog uz kustosko usmjeravanje. Osim toga, Organ Vida daje punu podršku odabranom umjetniku/ci u promociji i distribuciji projekta na međunarodnoj fotografskoj sceni.

Prijaviti se mogu svi punoljetni umjetnici/e i umjetnički kolektivi koji se izražavaju putem medija fotografije i imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Zainteresirani mogu prijaviti maksimalno dva rada u nastajanju na kojima umjetnici rade u posljednjih 5 godina. Tijekom godine dana rada na projektu dobitnik/ca Nagrade je obvezan dvaput prezentirati rad u nastajanju uredničkom kolegiju i prema dogovoru online putem. Po završetku projekta odabrani autor/ica izlagat će svoj rad na međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida u rujnu 2020. godine, kada ovaj projekt i završava.

Izbor najboljih radova za Nagradu Marina Viculin napravit će međunarodna selekcijska komisija sastavljena od vodećih lokalnih i regionalnih profesionalaca iz područja fotografije, a međunarodni žiri u sastavu:

Salvatore Vitale, fotograf, osnivač i glavni urednik časopisa za fotografiju YET
Anna Ehrenstein, fotografkinja i interdisciplinarna umjetnica
Marina Paulenka, fotografkinja i umjetnička direktorica Unseen Amsterdam,
Lea Vene, povjesničarka umjetnosti i kustosica,
Miha Colner, nezavisni kustos i kritičar

Više o natječaju i prijavni obrazac pronađite ovdje.


Povezano