Poziv na sudjelovanje u programu Kustoska platforma: Performativne studije slučaja ‘Historijsko ludilo’

U utorak, 11. lipnja, započinje ljetni ciklus edukacija za sudjelovanje u programu Kustoska platforma: Performativne studije slučaja ‘Historijsko ludilo’.

Pozivaju se izvedbeni umjetnici/ce, studenti/ce završnih godina povijesti umjetnosti ili kustosi/ce zainteresirani/ za djelovanje u polju izvedbenih umjetnosti na prijavu za sudjelovanje. Rok za prijavu je 06. lipanj, a iste se šalju na kustoska.platforma@gmail.com. Prijave za kustosku edukaciju zahtijevaju životopis i motivacijsko pismo.

Edukacije su podijeljene u dva dijela – na ljetni termin od 11. lipnja do 13. srpnja u Centru KNAP i odnose se na program najavljenog dijela, a jesenske započinju u rujnu u Galeriji Miroslav Kraljević.Grupni projekt“Koreografija memorije” Saše Božića koji će biti kreiran u sklopu programa svoju će izvedbu doživjeti u Splitu.

Detaljniji program i popis tema dostupan je na službenim stranicama Centra KNAP i na Facebook eventu.

Kustoska platforma je program koji djeluje jedanaest godina kroz organizaciju edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a od prošle godine program je proširen u područje izvedbenog – studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti.

Ovogodišnjakustoska praksa posvećena je sintagmi historijskog ludila, a procesualno orijentirani koncept programa prikazivat će zajedničke poveznice između antropoloških, filozofskih i historijskih odnosa društva, pojedinca i ludila. Sučeljavanje izvedbeno/istraživačkog smisla i kreiranje odnosa s performativnim formama i njihovim antropološkim korijenima donosi elemente poput igre, rituala, demonstrativnog izvođenja, live arta, art propagande, manoeuvrea, performativne priče, tableaux vivanta, provokacije, medijskog performansa, re–enactmenta, maskerade te gozbe.

Program je namijenjen studentima/icama kao i umjetnicima i studenticama završnih godina povijesti umjetnosti te mladim budućim kustosima/cama koji već djeluju na umjetničkoj sceni, neovisno o prethodnoj edukaciji.

Program Kustoske platforme: Performativne studije slučaja obuhvaća projektne radionice Saše Božića (deFacto Theatre), Sonje Pregrad, Zvonimira Dobrovića (Domino/Queer) i Bojana Jablanovca (Via Negativa). Predavanja Gorana Sergeja Pristaša (Bad Co.), Dragana Živadinova (Noordung), Paola Magellija, Sibile Petlevski i Suzane Marjanić.

Također, suradnja s Galerijom Miroslav Kraljević koja će s polaznicima/ama kustoskog smjera nastaviti s radom unutar jesenskog djela Kustoske platforme posvećene isključivo kuriranju. Program je otvoren i besplatan za javnost i održava se u popodnevnim i večernjim satima.

Prijave su otvorene do 6. lipnja 2019. godine.


Povezano