Pjesničko–ekološki rezidencijski program na temu dobre ekonomije

Foto: ZMAG

Prijavite se na treći pjesničko–ekološki rezidencijski program, ovaj put na temu dobre ekonomije, koji će se pod nazivom Siječanj za sjećanje održati od 15. do 17. siječnja 2021. godine na Recikliranom imanju Vukomerić.

Udruga ARLA u suradnji sa ZMAG-om otvara prijave na treći trodnevni pjesničko–ekološki rezidencijski program na temu dobre ekonomije. Tijekom tri dana na Vukomeriću odabrani će pjesnici i pjesnikinje dobiti priliku upoznavati dobru ekonomiju, dakle onu ekonomiju koja je dobra, koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici, stvara obilje prilika i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih, prihvaća odgovornost, a njeguje solidarnost, pravedno koristi i dijeli resurse te poštuje održivost ekosustava. Kroz predavanje će se predstaviti primjeri dobre prakse u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Za sudjelovanje na rezidenciji nije potrebno predznanje o danoj tematici, kao što nije nužno ni iskustvo pisanja konkretno o ekološkim temama. Ideja je upoznati sudionike/ce s ovim temama, kroz kreativan pristup.

Baš kao što dobra ekonomija poštuje specifičnosti i kontekst te nudi mnogo modela i mogućnosti, tako i tehnike pisanja koje će sudionici programa tijekom ovoga boravka koristiti, nude široku paletu načina stvaranja, izražavanja, oslobađanja kreativne energije, “pronalaženja” poetskog u neumjetničkim tekstovima, kombiniranja likovnog i literarnog.

Radionica pisanja temeljit će se na primjeni dijela tehnika koje vežemo uz dadaizam. Što je zajedničko dadaizmu i dobroj ekonomiji? I jedan i drugi pokret usmjeren je na transformaciju postojećih modela u društvu (bilo u umjetnosti ili u ekonomiji). Zajedničko im je i napuštanje uvriježenih normi, fokusiranje na društvene probleme i težnja otkrivanju novih “alata” u razmišljanju i djelovanju. Radionica će rezultirati fanzinom “Poetika dobre ekonomije”. Pjesme koje nastanu na rezidenciji bit će, kao i dosad, objavljene u digitalnoj zbirci.

Odabranim će sudionicima iz Zagreba biti osiguran besplatan smještaj na Recikliranom imanju Vukomerić, hrana te prijevoz iz Zagreba. Sudionici koji se prijavljuju izvan Zagreba vlastitim sredstvima pokrivaju troškove prijevoza do Zagreba.

Prijaviti se mogu svi pjesnici i pjesnikinje, afirmirani/e i neafirmirani/e, do 1. prosinca na mail: rezidencije.arla@gmail.com. Prijavi je potrebno priložiti motivacijsko pismo i tri pjesme (koje ne moraju imati ekološku temu). Nakon završetka prijava pjesnici će o rezultatima biti obaviješteni do 15. prosinca.


Povezano