Otvoreni poziv za privremenu umjetničku intervenciju – Radničko

Pučko otvoreno učilište Zagreb (POUZ) raspisuje javni poziv za privremenu umjetničku intervenciju na prostoru kuće Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, nekadašnjeg Radničkog sveučilišta, danas zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Natječaj adresira hrvatske suvremene umjetnike da svojim prijedlozima za privremene intervencije u prostoru nekadašnjeg Radničkog sveučilišta ili nekad popularne “Moše”, današnjeg Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, izvedu rad, referirajući se na vrijednost kuće, čije je očuvanje imperativ sadašnjeg vremena.

Emancipacija rada, obrazovanja i kulture — misao je koju je oblikovao Radovan Nikšić, trajno upisavši kuću Radničkog sveučilišta u antologiju domaće i svjetske arhitekture. Izgrađena u tradiciji neoplasticizma, zgrada POUZ-a predstavlja vrhunac moderne arhitekture polovice 20. stoljeća koja je skladom interijera i mobilijara originalni primjer totalnog dizajna. Nekadašnji centar brojnih kulturnih sadržaja, poput izložbi, revija, kinoprojekcija, promocija, itd. danas je i dalje centar za obrazovanje i usavršavanje odraslih, prekvalifikacije te razne hobističke i stručne programe s prepoznatom dugogodišnjom tradicijom. Tu je i izložbeni program dviju galerija; CEKAO za vizualnu umjetnost i Bernardo Bernardi za dizajn te Ilustrirani časopis za kulturu i umjetnost – 15 DANA, sa 62 godine dugom tradicijom izlaženja, a koji uređuju Bruno Kragić i Tomislav Brlek.

Natječaj potiče produkciju koja će se referirati na kulturu sjećanja, vezanu za zgradu i sadržaj Radničkog sveučilišta, otvorenog 1961. godine (arhitekti Ninoslav Kučan, Radovan Nikšić, interijer – Bernardo Bernardi).

Tijekom otvorenog javnog poziva, organizirat će se stručno vodstvo arhitektice Ivane Haničar Buljan za sve zainteresirane sudionike javnoga poziva, ali i za ostalu publiku, studente ili učenike. Vodstvo i tumačenje izvodi se u trajanju do dva sata, nakon čega se mogu postaviti sva pitanja vezana uz građevinu ili program natječaja. Datum vodstva objavit će se naknadno.

Natječaj je otvoren do 1. svibnja 2019.

Informacije o prijavi:
https://www.pou.hr/novosti/novosti/radnicko-otvoreni-poziv-za-privremenu-umjetnicku-intervenciju


Povezano