Otvorene prijave za dodjelu podrške u okviru programa KRIK – kriza i kreativa

Zaklada SOLIDARNA i Fond za druge otvaraju javni poziv za prijave na KRIK – kriza i kreativa, pilot program financijske i stručne podrške projektima zaštite mentalnog zdravlja u zajednici koji njeguju kreativni ili umjetnički pristup. Ovaj se novi program partnerske podrške pokreće u okviru programa „Kultura zajednici“ Zaklade SOLIDARNA zahvaljujući donacijama Atlantic grupe, Montessori grupe UK i Ginger Sushija te pojedinačnih donacija građana i građanki.

Cilj pilot programa KRIK je financijski i stručno podržati inicijative koje povezuju umjetnost ili kreativno izražavanje sa zaštitom mentalnog zdravlja na individualnoj i kolektivnoj razini kroz umjetničke produkcije, kreativne i terapijske aktivnosti, diskurzivne i iskustvene edukacijske sadržaje, medijske produkcije i druge osnažujuće, interaktivne formate osobnog te društvenog razvoja.

Ukupno raspoloživi iznos pilot programa KRIK za dodjelu donacija je 100.000,00 HRK, a cilj javnog poziva je dodijeliti maksimalno 10 donacija u prosječnom pojedinačnom iznosu od 10.000 HRK.

Uz fleksibilnu financijsku donaciju koju svaki odabrani projekt može usmjeriti na svoje prioritetne potrebe, pilot program KRIK će osigurati i ciljanu stručnu podršku putem individualnih savjetovanja, kao i kroz dva obavezna edukativna susreta (proljeće i jesen 2022.) Foruma KRIK-a, kojeg čine svi Korisnici programa te suradnički stručni krug iz sfere umjetnosti, psihoterapije i civilnog društva.

Javni poziv za prijave otvoren je do 10. veljače 2022. godine u ponoć. Rezultati selekcijskog postupka bit će javno objavljeni najkasnije 15. ožujka 2022. godine. Očekivani početak realizacije ugovorenih donacija je 1. travnja 2022. godine, a krajnji rok za njihov završetak je 31. prosinca 2022. godine. 

Na javni poziv pilot programa KRIK mogu se prijaviti sve zainteresirane fizičke i pravne osobe iz sva tri sektora pri čemu prijave moraju zadovoljiti sljedeće uvjete prihvatljivosti:

 • moraju imati u fokusu zaštitu mentalnog zdravlja – od prevencije do oporavka – putem kreativnog izražavanja odnosno umjetničke intervencije
 • mogu već biti u provedbi ili u nastajanju s jasnim planom aktivnosti trajanja ne duže od kraja 2022.
 • moraju imati neprofitnu svrhu, bez obzira na izvore financiranja
 • prijavnica mora sadržavati sve tražene informacije.

Posebno se pozivaju samostalni umjetnici/ice i umjetničke organizacije, psiholozi/ginje, psihoterapeuti/kinje te terapijski programi u zajednici, građanske inicijative i udruge kao i akademski i studentski projekti usmjereni na samopomoć i oporavak te neformalne skupine i inicijative da razmotre prijavu na javni poziv kao izvor podrške u inovacijama zaštite mentalnog zdravlja.

Prijava treba sadržavati sljedeće informacije:
 1. Naziv projekta/inicijative i podaci o prijavitelju
 2. Kratki opis projekta/inicijative
 3. Pojašnjenje svrhe i očekivanih dobrobiti od provedbe projekta/inicijative
 4. Opis izvora financiranja i potreba za podrškom u 2022. godini:
  1. Okvirni troškovnik u tabličnom prikazu izražen u HRK, uz naznaku koji resursi su već osigurani, iz kojih izvora te koji iznos podrške potražujete kroz pilot program KRIK
  2. Opis potreba za stručnom podrškom s naznakom u čemu bi Vam pilot program KRIK možda mogao pomoći
 5. Kratki životopis voditelja/ice projekta/inicijative (ukoliko je više osoba angažirano u voditeljskoj ulozi, molimo da se navede za svaku osobu).

Proces selekcije dobitnika provest će Vijeće programa „Kultura u zajednici“  koje se sastoji od predstavnika/ca Zaklade SOLIDARNA i Fonda za druge te vanjskih stručnjaka/inja iz relevantnih područja, a čine ga: Anica Tomić (kazališna redateljica), dr.sc. Iva Šverko (psihologinja i znanstvenica), Adrian Pezdirc (glumac i aktivist za zaštitu mentalnog zdravlja), Nebojša Taraba (medijski producent, član Zakladne uprave Zaklade SOLIDARNA), dr.sc. Tea Škokić (kulturna antropologinja, zakladnica Zaklade SOLIDARNA), Marina Škrabalo (upraviteljica Zaklade SOLIDARNA) i Zvonimir Dobrović (voditelj Fonda za druge i predsjednik udruge Domino).

Pitanja vezana uz javni poziv pilot programa KRIK mogu se poslati na mail adresu krik@solidarna.hr najkasnije do 5. veljače 2022. Odgovor ćete dobiti u roku od najviše 3 radna dana.

Prijavni obrazac nalazi se ovdje.

Ispunjene prijavnice šalju se na email adresu: krik@solidarna.hr


Povezano