Natječaji umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost

Umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost i voditeljica, nagrađivana multidisciplinarna umjetnica, Vesna Mačković s velikim zadovoljstvom i uz potporu Ministarstva kulture i organizacija Format C i Hacklab01 objavljuju prva dva javna poziva za produkciju umjetničkih radova umjetnica i umjetnika koji djeluju na području Republike Hrvatske.

Prva dva poziva odnose se na umjetničke radove iz područja umjetnosti pokreta, plesa i fizičkog kazališta (isključivo premijere) te digitalne umjetnosti (premijere i već prikazani radovi).

Ovo su prvi javni pozivi umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost za produkciju novih radova hrvatskih autora kojim žele svoje produkcijske i marketinške kapacitete otvoriti i prema drugim sudionicima hrvatske umjetničke scene i ne zadržavati ih u svoja takozvana 4 zida nego dijeliti, surađivati, stvarati i zajednički ostvarivati nove, inovativne i bitne radove. Na ovim natječajima bit će odabrani radovi koji prijavljenim konceptima najbolje prate zadane teme. Lokacija umjetnika i željeno mjesto premijere neće imati utjecaja na odabir rada. Potiče se umjetnice/ke iz cijele Hrvatske da se prijave na ove natječaje.

Misija producenta

ARKTIK – Institut za budućnost umjetnička je organizacija koja za svoju misiju ima produkciju socijalno osviještenih umjetničkih projekata i davanje glasa kroz umjetnost onim ljudima i temama koje se premalo čuje. Područje djelovanja potječe iz Hrvatske i širi se prema cijelom svijetu.

ARKTIK je simbol nehumanosti prema planeti i civilizaciji, on je odraz općeg čovjekovog odnosa prema prirodi i životu, posljednji otok nade za čovječanstvo, a istovremeno i najava apokalipse koja nam slijedi ako se ne budemo brinuli o njemu. Mi smo ARKTIK, zajedno s njim tope nam se sve vrijednosti, kulturne, ljudske i civilizacijske.

Vizija

ARKTIK – Institut za budućnost umjetnička je organizacija čija vizija je biti vodeći producent socijalno osviještenih umjetničkih projekata koji će kroz umjetnost dati glas marginaliziranim ljudima i temama, te biti u kontinuiranoj intenzivnoj komunikaciji i suradnji s različitim publikama spremnima kroz primanje i stvaranje umjetnosti promišljati svijet.

Natječaj #1: za premijernu plesnu produkciju povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika

  • Tehnika: suvremeni ples, fizičko kazalište, performans
  • Rok prijave: 15.8.2019. u 23:59 h
  • Broj osoba u autorsko-izvođačkom timu: autor-prijavitelj projekta odlučuje o broju angažiranih ljudi pri čemu dodijeljeni budžet ostaje nepromijenjen, autor-prijavitelj može biti pojedinac ili grupa
  • Obvezujući datum premijere: 23.9.2019. na Međunarodni dan znakovnih jezika (uz poželjnu neobvezujuću pretpremijeru dan prije ili reprizu dan kasnije)
  • Prijavitelj projekta i svi članovi autorsko-izvođačkog tima obvezuju se na svim javnim objavama tekstualno i gdje je moguće vizualno istaknuti informaciju o ostvarenju projekta uz potpore Ministarstva kulture, umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost i inicijative Umjetnost dostupna svima, a za potrebe tih objava bit će dostavljeni vizuali odnosno loga navedenih organizacija

Natječaj #2: za prijavu radova za izložbeni paviljon Instituta za budućnost na darknet platformi Pivilion i uvrštenje u bijenalnu izložbu digitalne umjetnosti The Wrong

Pivilion je operativni sustav baziran na niskobudžetnom hardveru i slobodnom softveru otvorenog koda te distribuirana internetska (darknet) mreža digitalnih i digitaliziranih umjetničkih hipermedijskih arhiva. Teme oko koje se Pivilion osniva su – preispitivanje raznih modusa i etičkih koncepcija digitalnih (“digital born” i digitaliziranih) umjetnina; njihove distribucije, licenciranja i vlasništva te materijalnosti digitalne umjetnosti, prekarnosti i produkcije, digitalnih (infra)struktura, privatnosti i anonimnosti na internetu, verzioniranja i praćenja razvitka digitalnih objekata…

U okviru programa “Inquiry Inc.[2019]” i u suradnji s projektom hacklab01 otvoren je poziv na sudjelovanje u Pivilion projektu, a koji će omogućiti umjetnicima/cama odnosno njihovim djelima, kulturnim projektima i umjetničkim arhivama postavljanje na “mračnu stranu interneta” i/ili prikazivanje u kontekstu “#pivilion_dot_net” decentraliziranog darknet paviljona digitalne umjetnosti koji će biti predstavljen u programu najvećeg bijenala digitalne umjetnosti – The Wrong (u kojemu je dosad sudjelovalo 3000 umjetnika/ca i kustosa/ica angažiranih u mrežnim i/ili fizičkim izložbenim prostorima).

Rok prijave: 25.8.2019. 23:59h

Više informacija o natječajima pronađite na službenoj web stranici.


Povezano