Natječaj za produkciju i izlaganje novog rada: GMK Tvornica 2021.

Natječaj Galerije Miroslav Kraljević (GMK) za produkciju i izlaganje novog umjetničkog rada pod nazivom Tvornica već gotovo desetljeće omogućava umjetnicima da se u stabilnim uvjetima posvete stvaranju. Koncept Tvornice usko je povezan s generalnim nedostatkom prostornih i financijskih uvjeta za razvijanje radova koji nisu nužno profitabilni.

Ove se godine natječaj nameće kao posebno relevantan s obzirom na destabilizaciju koju je na globalnoj razini donijela pandemija te koju su na lokalnoj razini potencirali potresi. Kao i prethodnih godina, natječaj je rezerviran za radove koji su u povojima, ideje i koncepte koji još uvijek nisu otjelovljeni. Prijave nisu ograničene strogo definiranom temom, ali kako je ove godine centralna tema programa GMK solidarnost i politike solidarnosti, prednost će imati radovi koji obrađuju tu tematiku.

Pojam solidarnosti sveprisutan je u svakodnevnici pojedinaca, međutim, rijetko kada se o njemu aktivno promišlja. Ovisno o pojedinim filozofskim i političkim ideologijama solidarnost se može percipirati kao opipljiva redistribucija sredstava, kao kontrapunkt socijalnoj nejednakosti i klasnom društvu ili kao racionalni izbor koji pojedincu unutar neke zajednice donosi najveći profit (materijalni ili nematerijalni). Solidarnost je inherentni dio društvene kohezije i društvenog reda, a proizlazi iz reciprociteta – svojevrsne moralne obveze koja je prisutna pri bilo kojoj razmjeni. Ekonomska, društvena i zdravstvena kriza s kojom se suočavamo ujedno je postala katalizator za kolektivnu akciju i različite oblike prakticiranja solidarnosti. Nameće se pitanje u kojoj mjeri je ova situacija prilika za izgradnju bolje budućnosti ili pak postaje dodatni poticaj za produbljivanje već postojećih nejednakosti.

U 2021. nas zanimaju projekti koji na vidjelo iznose transformaciju uvjeta života i rada uzimajući u obzir zajedničku odgovornost u suočavanju s budućnosti. Koje strategije solidarnosti možemo koristiti u sferama koje nadilaze naš najuži krug? Dobrodošle su spekulativne ili pragmatične ideje koje pružaju nove perspektive suradnje i razmjene, produkcije i distribucije, između etike i estetike. Tvornica 2021. utjelovljuje misiju GMK: poticanje djelovanja umjetnika i produkcija radova s ciljem stvaranja živog mjesta slobodnog, otvorenog dijaloga, kulturne razmjene i proizvodnje.

Autor⁄ica izabran⁄a na natječaju imat će savjetodavnu pomoć kustosa GMK u promišljanju i realizaciji rada, bit će mu⁄joj dostupni svi galerijski resursi te će imati financijsku podršku za realizaciju rada i njegovu prezentaciju u sklopu galerijskog programa u prosincu 2021. godine.

Na natječaj se mogu javiti samostalni umjetnici ili kolektivi. Rok za prijavu: 05. travnja 2021.

Svoje upite vezane uz natječaj šaljite na info@g-mk.hr.

Više o uvjetima natječaja pronađite na linku.


Povezano