14. ciklus Kulturpunktove novinarske školice

Kulturpunktova novinarska školica besplatan je, jednosemestralni edukacijski program u sklopu kojeg mladi od 18 do 30 imaju priliku usvojiti temeljne vještine novinarskog i spisateljskog zanata te ključna znanja o suvremenim kulturnim i umjetničkim praksama.

Udruga Kurziv, nakladnik portala Kulturpunkt.hr, organizira Školicu od 2009. kako bi mladim autorima omogućila prostor za produkciju novinarskih tema iz područja suvremene kulture i umjetnosti te pridonijela raznolikosti medijskih uvida u njih.

Četrnaesti ciklus Školice počinje 3. listopada 2022. i traje do veljače 2023. godine. Program se održava ponedjeljkom i srijedom od 18 sati u prostorima nezavisne kulture u centru Zagreba, a detaljan raspored i program polaznici će dobiti pri prvom susretu. 

Kulturpunktova novinarska školica sastoji se od četiri tematske cjeline: nezavisna kulturna scena (kulturne politike te prakse i modeli razvijani u polju), medijska pismenost (kritičko čitanje medija, transformacije medija i fact-checking), suvremena umjetnost (angažirane, eksperimentalne i kritičke umjetničke i kustoske prakse) te proizvodnja medijskog sadržaja (praktičan novinarski rad i objavljivanje radova). 

Četiri cjeline podijeljene su na predavanja, radionice/praktikume i mentorirani rad. Predavači i voditelji radionica istaknuti su kulturni radnici, istraživači i predavači te kustosi i umjetnici. Predavanja će održati Vesna Vuković, Lea Vene, Una Bauer, Nebojša Slijepčević, Ana Fazekaš, Iva Nerina Sibila i Davorka Begović, dok praktikume usmjerene na različita umjetnička područja te mentorski rad na tekstovima polaznika vode Nina Čalopek, Igor Ružić, Miona Muštra i Lujo Parežanin

Prijava za edukacijski program treba sadržavati kratki životopis i kontakt podatke (e-mail, broj mobitela), motivacijsko pismo (do 1800 znakova) te kratki autorski osvrt na temu iz područja kulture (od 1800 do 2700 znakova). 

Prijave treba slati na adresu elektroničke pošte info@kulturpunkt.hr s naslovom “Prijava za Školicu“, najkasnije do 18. rujna 2022. u 24 sata. Na istu adresu možete poslati sve upite vezane uz prijavu i program.

Kulturpunktova novinarska školica primit će do 15 polaznika/ca, a svi prijavljeni će o rezultatima selekcije biti obaviješteni putem maila najkasnije do 26. rujna 2022.


Povezano